Gyakrabban lesznek depressziósak az idősen szülő nők

idos_terhes

Szakemberek szerint, azok a nők, akik a karrierjük építése miatt későbbre tolják a gyerekvállalást, nagyobb eséllyel fognak szülés utáni depresszióba esni. Minél idősebb ugyanis egy anya, annál inkább túlaggodalmaskodja a gyerek körüli teendőket, és ha nem minden úgy sikerül, ahogy tervezte, könnyen elkezdi mindezért önmagát hibáztatni.

 

idos_terhes

 

A kutatást vezető Silje Marie Haga, az Oslói Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy az idősebb, első gyermeküket váró nők már hozzászoktak ahhoz, hogy képesek kézben tartani az életüket, képesek mindent megoldani. Ám egy kisgyerek számos meglepetést tartogat, és velük kapcsolatban a legfontosabb dolog a rugalmasság.

 

Angliában 2009-ben majdnem 27000 gyermek született negyvenéves vagy annál idősebb anyától, míg ez az arány 1989-ben még csupán alig több mint 9000 volt.

 

Haga elmondása alapján a depresszió hátterében leginkább az áll, hogy az anyák nem bírnak megfelelni bizonyos elvárásoknak, és emiatt gyakran csődtömegnek érzik magukat. Akad, akit az keserít el, hogy nem bírt természetes módon életet adni gyermekének, hanem császármetszésre volt szükség, másnak a szoptatás nem megy elég gördülékenyen. Ezeknek az anyáknak leginkább lelki támaszra van szükségük, és legjobb, ha ezt a párjuk adja meg nekik.

 

Az egészen természetes, ha a szülés utáni napokban az anya érzékenyebb, és a szokásosnál többet sír. Baj akkor van, ha valakinél ez az állapot már hetek óta fennáll, és mellé kimerültség, kedvetlenség társul. Ezek a nők nem igazán tudnak örülni annak, hogy anyák lettek, de beszélni sem mernek erről, mert félnek, hogy megbélyegzik őket.

 

Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here