Antidepresszáns a menstruációt megelőző tünetekre

PMS

Az antidepresszánsokat időnként a menstruációt megelőző tünetek – közismert nevén PMS – kezelésére is be szokták vetni, egy amerikai tanulmány szerint azonban hatékonysága nagyban függ az illető egyéni panaszaitól is.

A menstruációt megelőzően igen sok nő szenved különféle testi-lelki tünetektől, melyek legtöbbje az étrend megváltoztatásával, testmozgással, vagy egyszerű fájdalomcsillapítóval megszüntethető. Súlyosabb esetekben azonban az illető már a napi tevékenységeit is képtelen elvégezni ebben az időszakban, ilyenkor fordul elő, hogy a kezelőorvos antidepresszánst javasol a pácienseknek.

 

PMS

 

A Pennsylvania Egyetem kutatói klinikai kísérletek során 447 nőn tesztelték le, miként hat premenstruációs tüneteikre a szertralin nevű antidepresszáns, és azt tapasztalták, hogy a leghatékonyabb segítséget azok számára nyújtotta, akik menstruációjukat megelőzően fizikai és pszichológiai tünetektől egyaránt szenvedtek.

Ellen Freeman, az Egyetem kutatóprofesszora megjelent tanulmányában arról is beszámolt, hogy akik főleg testi panaszokat éltek meg – kivéve ha igen súlyos puffadásról vagy a mell erős fájdalmáról volt szó -, csak nagyon enyhe javulást éreztek magukon.

Freeman fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a vizsgálatok csak a szertralin nevű szerre terjedtek ki, így – bár kicsi a valószínűsége – de megeshet, hogy más antidepresszánsok esetében eltérő eredmény születne.

Forrás: Medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here