A túlzott kávéfogyasztás ronthatja a meddőségi kezelés hatását

kave

   A napi 5 csésze kávét vagy annál többet fogyasztó nőknél felére csökken a lombikprogram sikerének esélye egy dán kutatás szerint.

Ez a mennyiség ráadásul 40 százalékkal visszaszorítja a kezelés utáni élveszülési arányt – írják a szakértők, akik a dohányzáshoz mérik a mértéktelen kávézást annak káros hatásai miatt.

„Habár nem csodálkozunk rajta, hogy a kávéfogyasztás rossz hatással van a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére, a számadatok megleptek minket” – nyilatkozta Dr. Ulrik Schioler Kesmodel, az Aarhus Egyetem Meddőségi Klinikájának munkatársa.

 

kave

 

A felmérés ugyan vitathatatlan együttjárást mutat a koffeinbevitel és a lombikprogram tekintetében, nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A témához kapcsolódó korábbi kutatások eredményei ellentmondásokba ütköztek, ezért a dán szakértői csapat úgy döntött, vizsgálatot indít 4000 meddőségi kezelést kapó nő bevonásával. A résztvevők kávéfogyasztását programjuk elején rögzítették, akinél pedig több ciklusból állt a beavatkozás, minden esetben megismételték az adatfelvételt.

A megtermékenyített petesejt megtapadását és a magzat kihordását befolyásoló többi tényező – úgymint a kor, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a meddőséget előidéző kórkép és a testtömegindex – figyelembe vétele mellett kiderült, hogy a teherbe esés esélye felére csökkent azok körében, akik kezelésük megkezdésekor legalább napi 5 csésze kávét ittak. Ennél alacsonyabb mennyiségnél nem figyeltek meg káros hatást.

„Semmiképpen sem szeretnénk alaptalanul ijesztgetni a lombikprogramban résztvevőket, de az eredmények tükrében érdemes volna tartózkodniuk a túlzott kávézástól” – figyelmeztet Dr. Kesmodel.

 

Forrás: medipress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here