Leghatékonyabb házi szerek köhögés ellen

0
551
kohoges

A megfázás tünetei ritkán kellemesek. Mindenekelőtt a köhögés az egyik legmakacsabb közülük. Ha azonban nem szeretnél azonnal gyógyszerek után nyúlni, alkalmazd a jól bevált házi praktikákat.

Mi is a köhögés tulajdonképpen?

A köhögés önmagában nem egy betegség, csak egy tünet, melynek oka különféle lehet. Leggyakrabban légúti fertőzés következtében alakul ki: meghűlés, influenza vagy hörghurut miatt. Köhögés a szervezet természetes reflexe annak érdekében, hogy megpróbálja a szervezetből eltávolítani a lerakódott váladékot, kórokozót vagy egyéb káros anyagokat.

Az akut, azaz a gyorsan kialakuló és viszonylag gyors lefolyású köhögés is akár 8 hétig eltarthat. Két fajtáját különböztetjük meg: a száraz, ingerlő köhögést és a produktív, hurutos köhögést, mely során a szervezet fel tudja köhögni a lerakódott váladékot.

 

kohoges

 

4 bevált köhögés elleni házi szer:

 

  • Hagymaszirup köhögés ellen

A hagymaszirup csillapítja a köhögést, fertőtleníti a légutakat és enyhíti a torokfájást. Megfázás esetén naponta többször, akár 1-2 óránként is kanalazhatsz belőle, gyerekeknek is adható, ahányszor csak szükséges. Egy adagot maximum két napig használj, majd készíts új, friss hagymaszirupot!

Elkészítése: vágj apróra két közepes vöröshagymát, majd tedd egy zárható üvegtárolóba, és önts rá annyi mézet, hogy teljesen ellepje.

 hagymas mez

 

  • Inhalálás köhögés ellen

Egy nagyon hatásos és régi bevált módszer száraz köhögésre és hurutos köhögésre is az inhalálás. Egy inhalátort tölts fel forró vízzel és 2 evőkanál sóval és kezdj el inhalálni. Vegyél mély levegőt, majd lassan, nyugodtan fújd ki! A légutak benedvesednek és a lerakódott, makacs váladék feloldódik.

A hatékonyság érdekében illetve hogy a folyamat felgyorsuljon, érdemes naponta legalább kétszer inhalálni 10-15 perc időtartamban. De nem feltétlenül szükséges, hogy inhalátorod is legyen a művelethez, alternatív megoldásként tökéletesen megteszi egy tál és egy törölköző is. 😉

Ennél a verziónál nem kell  mást tenned, mint egy tál forró víz fölé hajolnod és letakarnod a tálat és a fejed is egyúttal egy törölközővel úgy, hogy a gőz ne tudjon kiszivárogni a törölköző alól. (De vigyázz, nehogy leforrázd magad, várj egy picit, hogy hűljön a forró víz.)

inhalalas 

 

  • Sok folyadék fogyasztása köhögés ellen

Nem akar elmúlni a köhögésed? Iszol Te rendesen? Na de viccet félretéve! Nagyon-nagyon fontos az elegendő (azaz napi 2 liter) folyadék fogyasztása annak érdekében, hogy megakadályozd a nyálkahártya kiszáradását! A köhögésre javasolt teák fogyasztása is nagyon kedvező hatású, ezzel ugyanis két legyet ütsz egy csapásra.. Egyrészt egy nagy kanna tea elfogyasztása közben tetemes folyadékot magadhoz veszel, másrészt a gyógynövények kifejtik jótékony hatásukat köhögésedre.

Legjobb hurutoldó vagyis köptető gyógynövények az alábbiak:

a mezei kakukkfű, a hársfavirág, a csalánlevél és az útifű.

A száraz köhögésre köhögéscsillapító, azaz:

szurokfű,bodzavirág,apróbojtorján, fehér akácvirág ajánlott.

gyogynovenytea

 

  • Nagyanyáink patikájából jól ismert a mézes forró tej köhögés ellen

A száraz köhögés elleni természetes szerek egyik valódi klasszikusa a mézes tej. A legjobb lefekvés előtt egy csészével fogyasztani belőle. Elősegíti, hogy átaludd az éjszakát köhögés nélkül. De miért is annyira jó a méz köhögés ellen? Ez az édes nektár antibakteriális hatású, egy valódi vírusgyilkos. Ezáltal nyugtatja a kiszáradt nyálkahártyát.

De vigyázat! Hurutos köhögésre nem ajánlott, mert a tej a váladékképződést fokozza.

mezes tej

 

Ha esetleg a fenti tanácsok ellenére még mindig köhögsz? Irány az orvos! 

Ha lázad is van vagy a köhögés minden próbálkozás ellenére is fennáll, haladéktalanul menj el a házi orvosodhoz!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here