Kullancs elleni védekezés

Kullancs elleni védekezés: Itt a jó idő és ezzel együtt a kullancsszezon is! Nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk az apró vérszívók elleni védekezésre. Ez főleg azokat érinti, akik szívesen töltik szabadidejüket a természetben. Bár azért azt jó tudni, hogy a kullancsok elterjedési területe növekedett, szakemberek szerint már a városi parkokban sem vagyunk biztonságban. Lássuk hogyan védekezhetünk ellenük.

Na de mégis milyen állat a kullancs?

A pókszabású élőlénynek körülbelül 700 faja él a Földön, az egyik közülük a kullancs. A kullancsok nagyon strapabíró állatok, hiszen akár több évig is képesek életben maradni táplálék nélkül. A nőstények 2-9 évig élnek, ami során több ezer petét raknak le. Magyarországon most mintegy 20 kullancsfaj él, ezek közül a legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus).

Hol él a kullancs?

kullancs elleni védekezés
kullancs elleni védekezés

Sokan gondolják azt, hogy a kullancsok a fák ágairól pottyannak az emberre, persze előfordulhat ez is, de csak nagyon ritkán. Ez a pókszabású állat leginkább a fűszálakon és a bokrokon körülbelül másfél méteres magasságban tanyázik, ott várja az arra tévedő áldozatot, akit/amit a test hőkibocsátása és az illatok alapján azonosít be. A kullancsok nem szeretik a fényt, inkább az izzadt, melegebb területeket. Ezért igyekeznek bebújni a ruha alá.

kullancs a fűben
kullancs a fűben

Általuk terjesztett betegségek:

Lyme kór: A kullancsban levő baktérium, a Borrelia burgdoferi okozza. Első tünete az úgynevezett Lyme-folt, vagyis egy ovális alakú bőrpír a csípés környékén. A betegség előrehaladtával levertség, láz, ízületi fájdalmak jelentkeznek. A kór a kezdeti stádiumban antibiotikummal jól kezelhető.

Lyme folt
Lyme folt

Vírusos agyvelő-és agyhártyagyulladás: Tünetei – láz, fejfájás, hányás stb – a csípés után 5-14 napon belül jelentkeznek. Kezelésére általában antibiotikumos kúrát használnak. A betegség komoly következményekkel is járhat, mégis az esetek 90%-ban spontán gyógyul. Jó tudni: a háziorvostól lehet kérni védőoltást.

Kullancs elleni védekezés

A legfontosabb a megelőzés! Ha a természetbe készülsz viselj hosszú nadrágot, amit betűrsz a zokniba, a pólót pedig a nadrágba. Vegyél fel világos ruhadarabokat, mert azon hamarabb észre lehet venni a kullancsot. A kislányok kössék össze a hajukat! A haj és minden lelógó ruhadarab (például egy derékra kötött pulóver) “kullancsgyűjtésül” szolgálhat. Fújd be magad kullancsriasztóval. (Ezek nem mérgezőek, korlátlanul használhatók gyerekek esetében is.) A kutatások szerint a legjobb riasztóhatása a dietil-toluamid, az etil-butil-acetil-aminopropionát, valamint a pikaridin tartalmú készítményeknek van.  De használhatsz geránium olajat is, amit a fül mögé, a csukló belsejére és a bokádhoz csöpögtetsz. Nagyon hatékony illóolaj.

Kullancs eltávolítása

Ha mégis találnál magadban kullancsot a legfontosabb, hogy minél előbb megszabadulj tőle. A legjobb, ha csipesszel, vagy kullancs kiszedő kanállal távolítod el. A lényeg azonban a gyorsaság, hogy mielőbb eltávolítsuk azt. Akár a ruhánkból kihúzott cérnaszállal szépen körbetekerjük és lassú mozdulattal kihúzzuk a kullancsot. Arra nagyon ügyelj, hogy ne nyomd meg a potrohát, hiszen így bekerülhet szervezetedbe a kullancsban rejlő kórokozó. A közhiedelemmel ellentétben nem baj, ha beleszakad a feje, a bőr szépen kilöki magából. Kullancs csípés esetén érdemes meglátogatni a háziorvost és kikérni a véleményét, tanácsát.

Jó tudni:

kullancs elleni védekezés
kullancs elleni védekezés

Nemcsak az emberekre, az állatokra is veszélyt jelentenek a kullancsok. Ezért, ha van kutyád, vagy macskád mindenféleképp kend be bundáját kullancs és bolhariasztóval, vagy vegyél riasztó nyakörvet. Az apró vérszívó kiskedvencedet is megbetegítheti, így a legfontosabb itt is a megelőzés!

Dinetta

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here