Köszvény kialakulás okai – hogyan előzzük meg a betegséget?

köszvény kialakulás okai
köszvény kialakulás okai

Köszvény kialakulás okai: A köszvény az anyagcsere zavara miatt kialakuló betegség. Ilyen esetben nő a vér húgysav tartalma, és a húgysavas sók lerakódnak a szövetekben, ízületekben ez pedig fájdalmas, kínzó gyulladást okoz.

Köszvény kialakulás okai

köszvény kialakulás okai
köszvény kialakulás okai

A köszvény kialakulásában kockázati tényező a genetika, a nem megfelelő életmód, a fehérjékben gazdag táplálkozás és az alkoholfogyasztás. A húgysav szintje akkor lesz nagyon magas, ha a vesék nem tudnak elegendő mennyiséget eltávolítani a vizelettel. Ez lehet akár vesebetegségtől, vagy gyógyszerektől is. A betegség leggyakrabban a középkorú férfiakat és a változó kor utáni nőket érinti.

Köszvény kialakulás okai – tünetek

köszvény kialakulás okai
köszvény kialakulás okai

A köszvény miatt begyullad az ízület, megduzzad, meleggé válik, valamint kipirosodik a bőr. Ez általában legtöbbször a nagylábujjat érinti. A betegek ilyenkor nagyon erős fájdalomról számolnak be. Az erős fájdalom és a roham pár óra után enyhül, viszont a duzzanat megmarad. Egy-egy ilyen fellángolás nyomtalanul elmúlik, de ha túl sokszor ismétlődik maradandó károsodást okoz az ízületekben.

Köszvény kialakulás okai – honnan tudjuk, hogy köszvényünk van?

köszvény kialakulás okai
köszvény kialakulás okai

Mindenféleképp laborvizsgálatot igényel, hogy biztosan megállapítsák a köszvényt.  A betegséget a vér húgysav-szintjéből tudják megállapítani. A másik módszer pedig a sajgó ízület megvizsgálása. Ilyenkor az ízületi folyadékból vesznek mintát, majd mikroszkóppal ellenőrzik.

A köszvény lelki okai

Jó, ha nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is utánajárunk betegségünknek. Így van ez a köszvénynél is. Általában a köszvénnyel küzdő emberek nem képesek túllépni a múlton, állandóan a régen történt dolgokon rágódnak. Képtelenek saját maguknak és másoknak megbocsátani. Tehát, ami a legfontosabb: a múlt lezárása, önmagunk és mások elfogadása sokat segíthet a betegség megelőzésében.

Köszvény kialakulás okai – kezelése

A szakemberek fájdalom- és gyulladáscsökkentőket írnak fel a már kialakult problémára, de súlyos roham esetén akár szteroid készítmények szedését is előírhatják. A második nagyon fontos lépés, hogy megakadályozzák a betegség kiújulását. Ehhez sokszor elegendő az, ha az érintett sok folyadékot iszik – lehetőleg gyógyteákat, vagy mentes vizet – és elkerüli az alkoholos italokat, valamint a fehérjék túlzott fogyasztását. A köszvényt okozhat a túlsúly is akár, ezért érdemes az életmódváltás mellett pár kg-ot leadnunk, ha szükséges.

Legfontosabb a megelőzés

A kutatások arra világítanak rá, hogy a köszvény kialakulásának hátterében a nem megfelelő életmód áll. A szakemberek úgy találták, hogy a nagyon sok hús és belsőség fogyasztása, valamint az alkohol, a sör és a bor túlzott élvezete is hajlamosít a betegség kialakulására. Ha elakarjuk kerülni ezt a kellemetlen kórt fontos tehát, hogy kerüljük a mértéktelen alkoholfogyasztást, ne vigyük túlzásba a fehérje fogyasztást, próbáljuk megtartani, vagy elérni az ideális testsúlyt, mozogjunk rendszeresen és fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot.

Gyógynövényekkel a köszvény ellen:

köszvény kialakulás okai
köszvény kialakulás okai

A betegségre az erdei málnalevél teája a legjobb, hiszen csökkenti a vérben levő húgysav szintet és támogatja a vesék működését. De hasonlóan hatásos az erdei szederlevél is, továbbá a csalán tea is.

További cikkek betegségek megelőzése témakörben:

köszvény

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here