Hőség elleni praktikák

Hőség elleni praktikák: Viszonylag hosszú ideig tart most a kánikula, ez pedig nem csak az időseket, gyerekeket érinti, hanem az egészséges embereket is megviseli. Lássunk néhány hasznos tippet, hogyan hűtsd le magad és a lakásod a nagy melegben. 😉

Hőség elleni praktikák – folyamatos folyadékpótlás

A melegben izzadással és a vizelettel rengeteg folyadék távozik szervezetünkből. Ezt folyamatosan pótolni kell ahhoz, hogy testünk megfelelően tudjon működni. Próbáljunk minél több vizet, vagy gyógyteát inni és ha lehet kerüljük a vízhajtó és cukros italokat. A vizünkbe, teánkba tehetünk citromkarikát és mentalevelet is. Igyunk nyugodtan meleg zöld teát, hiszen a meleg folyadék elfogyasztásával megtévesztjük érzékeinket és a testünk pár perc alatt nagy adag hőtől szabadul meg.

Hőség elleni praktikák – napközben tusoljunk le többször is

hőség elleni praktikák
hőség elleni praktikák

Langyos, hűvös vízzel zuhanyozzunk le akár többször is egy nap. Ez nemcsak az izzadságot távolítja el testünkről, de frissít és hűsít is. Arra ügyeljünk, hogy naponta csak egyszer használjunk tusfürdőt, nem szabad túlzásba esni a szappanozással, hiszen a bőrnek nem tesz jót.

Hőség elleni praktikák – hűtsük testünk bizonyos pontjait

Folyassunk hidegvizet csuklónkra, valamint bokáinkra. Vizezzünk be törölközőt és tegyük a tarkónkra, vagy a fejünkre. Az is jó megoldás, ha műanyag flakonban fagyasztunk le vizet, majd azzal hűtjük magunkat.

Hőség elleni praktikák – könnyed ételek fogyasztása

Ilyenkor nem szabad túl nehéz, zsíros ételeket fogyasztani. Együnk friss gyümölcsöket, zöldségeket és sovány húsokat.

Hőség elleni praktikák – hogyan hűtsük lakásunkat?

Sötétítés

Engedjük le a redőnyt, húzzuk el a sötétítő függönyt és csukjuk be az ablakot is, hogy ne jöjjön be a meleg. Szellőztetni este és kora reggel érdemes, amikor kicsit felfrissül a levegő, de napközben érdemes csukva tartani az ablakokat.

Legyen légmozgás

hőség elleni praktikák
hőség elleni praktikák

Ha becsukjuk az ablakokat megáll bent a levegő, ilyenkor jó, ha van egy kis ventilátor, ami bent kevergeti a levegőt. A kellemes szellőtől jobban fogjuk érezni magunkat. De akár készíthetünk házi légkondit is. Egy fémtálba helyezzünk sózott jeget, majd a ventilátort fújassuk rá. A párolgó víz lehűti a levegőt.

Hőség elleni praktikák – használjunk fehér anyagot

A fehér szín egyébként is hűvösséget áraszt magából, de nem csak optikailag segít, hanem ténylegesen is, hiszen a világos nem szívja annyira magába a meleget.

Ne nézd a hőmérőt

Ahogy a mondás is tartja: agyban dől el minden, ez pedig egy bizonyos szintig a kánikulára is érvényes. Nem elég, hogy a meleget érezzük, de még a hőmérőre is rá-rápillantunk azzal csak rontunk a helyzeten. Annál inkább belelovalljuk magunkat a forróságba. Jobb, ha ilyenkor csak a hűsítő technikákkal foglalkozunk.

Nézzünk havas képeket

hőség elleni praktikák
hőség elleni praktikák

A fentebb említett technikák mellett ez is beválhat. Kutatások bizonyították, hogy ha nyáron a nagy melegben jeges, havas tájképeket nézegetünk csökken a hőérzetünk.

Hőség elleni praktikák – elalvásban segíthet a hideg lepedő

Rakd be napközben a lepedődet egy zacskóba csomagolva a hűtőbe, este lefekvés előtt vedd ki és tedd vissza az ágyra. A hideg lepedő segíthet áthűteni egy picit a tested és megkönnyíti az elalvást.

Jó tudni:

Ha tehetjük lehetőleg ne mozduljunk ki a lakásból délelőtt 11 és délután 4 óra között. Ez az az időszak, amikor legerősebben sugárzik a nap és nagyon forró a levegő. Hűsöljünk inkább bent a szobában, vagy ha dolgozunk az irodában.

További cikkek hőség témában:

Hőségriadó