Hogyan használjuk a klímát?

Hogyan használjuk a klímát? Egyre többen szereltetnek be otthonukba klímát, de nem mindig tudják utána hogyan kell megfelelően használni. Mi összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy ne menjen az egészséged kárára a klíma használat.

Hogyan használjuk a klímát? – Rendszeresen tisztítsuk a klímát

hogyan használjuk a klímát
hogyan használjuk a klímát

Otthon, a munkahelyen és az autó klímáját is évente legalább egyszer ki kell tisztítani nagyon alaposan vegyszerrel. Ha egyedül nem tudjuk megoldani hívjunk szakembert. A nem megfelelően tisztított klímaberendezések számos betegséget okozhatnak. A klíma szűrője is cserét igényel bizonyos időközönként.

Hogyan használjuk a klímát? – Ne essünk túlzásokba

hogyan használjuk a klímát
hogyan használjuk a klímát

Ha kint 35-38 fok van lehetőleg ne 20 fokra állítsuk a légkondit. A hatalmas hőmérséklet különbség többet árt, mint használ. A legideálisabb az, ha a kinti hőmérséklethez képest 5, maximum 8 fokkal alacsonyabbra állítjuk a berendezést.

Ne irányítsuk közvetlenül magunkra

Arra nagyon ügyeljünk, hogy otthon, a munkahelyen és az autóban se ránk fújja a hideg levegőt a berendezés. Ha valamelyik testrészünket túlhűtjük akár reumásak is lehetünk tőle. De okozhat megfázást is. Ezért érdemes mindig úgy állítani, hogy közvetlenül ne ránk menjen a hideg levegő.

Hogyan használjuk a klímát? – Szellőztessünk!

Mivel a klíma ugyanazt a levegőt keringeti, mint ami bent van a helyiségben, így figyeljünk a rendszeres szellőztetésre. Este és reggel mindig nyissuk ki az ablakokat és szellőztessük át a szobákat.

Válasszunk megfelelő készüléket

hogyan használjuk a klímát
hogyan használjuk a klímát

Mielőtt klímát szereltetnénk otthonunkban kérjük ki szakember tanácsát, vagy olvassunk rendesen utána. Ha több szobát szeretnénk hűteni és kisebb teljesítményű klímát vettünk, a pénztárcánk bánhatja. Ezért fontos minden szempontot átgondolni. Kezdve ott, hogy hány helyiséget szeretnénk lehűteni a berendezéssel.

Ha nem megfelelően használjuk

A légkondicionált helyiség levegője száraz, így okozhat torok-, szemszárazságot, de akár szédülést is. A statisztikák szerint nyáron sokan a klíma berendezések miatt fáznak meg és fordulnak influenzaszerű tünetekkel az orvoshoz. A tisztítás azért is fontos, mert a baktériumokat keringető rendszer számos légúti megbetegedést okozhat. Ha pedig túl sokáig ér minket a hideg levegő, ízületi bántalmaink is lehetnek, amik gyulladásokat, mozgásszervi elváltozásokat is okozhatnak.

Mit tegyünk, ha kialakult a klíma betegség?

A hideg levegő okozta mozgásszervi panaszokat jól enyhíti a termálvíz. A légúti megbetegedésekre pedig enyhülést hoz a sókamra és az inhaláció is. Amíg nem alakul ki komolyabb baj, tornával helyre lehet állítani a panaszokat, viszont a reumát nem lehet teljesen meggyógyítani, csak a tüneteket enyhíteni. Ezért fontos a megelőzés!

Erősítsük immunrendszerünket

A nagy melegben is nagyon fontos immunrendszerünk megfelelő működése. Szedjünk rendszeresen C- és B-vitaminokat, így a fáradtságérzet csökken és jobban tudunk alkalmazkodni a hőséghez. Fogyasszunk friss gyümölcsöket, salátákat, és ha sportolunk mindenféleképp csak a kora reggeli vagy az esti órákban tegyük, hogy ne terheljük meg szervezetünket.

Kisgyermekes családok is legyenek óvatosak!

A kicsik nagyon érzékenyek a huzatra, így nem szabad őket kitenni közvetlenül a berendezés huzatának. Ha sokat megy a légkondi, mindenféleképp párologtass a helyiségben, hogy ne legyen túl száraz a levegő. A babaszobát este lefekvés előtt hűtsd le picit, de ne túlzottan.