A hónap sztárja: a levendula

levendulamezo

A levendula: A levenduláról elsőre sokunknak Provence végtelen, romantikus, lila virágmezői jutnak az eszünkbe, melynek közepén rusztikus, kissé kopottas, ám csodálatosan berendezett házikó áll. Meg kell hagyni, jó munkát végeztek a provence-i marketingesek: ez az igénytelen, de annál hasznosabb növény ugyanis a miénkhez hasonló éghajlaton is vidáman megél, sőt bőséges virágzatot is hoz.

levendulamezo
levendula

A levendula

Hazánkban Tihany és Pannonhalma szubmediterrán lankáinak mezői a leghíresebbek, de higgyék el, a saját kiskertjükben is biztosan megél, csak legyen nyáron jó sok napfény, habár simán túléli a tavalyihoz hasonló, esős időt is.

Lassan el is érkezik a levendula szüret ideje. A virágát nagyon sok, sőt, még annál is többféleképpen lehet felhasználni. A világ termelésének nagy részét nyilvánvalóan a kozmetikai ipar dolgozza fel, a levendula virágából nyert természetes illóolajok drága parfümök alapanyagául szolgálnak. Ha nem is pontosan ilyet, de hasonlót mi is készíthetünk házilag, igaz, ebben az esetben nem kinyerjük a levendula olajtartalmát, hanem csak illatosítjuk vele a már meglévő olajunkat, amit azután ugyanúgy belecsepegtethetünk a fürdővízbe vagy a párologtatóba, kezelhetjük vele a rovarcsípéseket, és de bedörzsölhetjük vele a fájó ízületeket is.

Házi levendulaolaj készítése

levendulaolajEgy marék száráról leszedett levendula virágot leöntünk annyi olívaolajjal, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön forrásig hevítjük, ha felforrt, rögtön elzárjuk. Hagyjuk kihűlni, majd laza szövésű textilen (a legjobb erre a pelenka) átszűrjük. Ezt az olajat ismét visszatesszük az edénybe, és adunk hozzá még egy marék levendula virágot. Ismét felforraljuk, lehűtjük, szűrjük, és már kész is a levendulaolaj. Apró, jól zárható üvegekben, naptól védve tároljuk.

Nagyanyáink még tudták: nincs jobb molyriasztó a levendulánál. Ezért ha virágboltokban vagy balatoni szuvenír üzletekben tetszetős kis levendula zacskókra bukkanunk, ne gondoljuk, hogy ezek csak dekorációs célt szolgálnak: nagyon is hasznosak a szekrénybe helyezve. Időnként csak megmorzsoljuk a párnácskát, és egészen biztos, hogy egyéb vegyszer nélkül is molyrágás nélkül túlélik a nyarat a gyapjú kabátok, szőrmebundák. Természetesen otthon is készíthetünk ilyen szép kis levendula zacskókat, csak a fantáziánk szabhat határt. Varrhatunk tüllből, aminek a száját szalaggal kötjük be, de a legegyszerűbb módszer a levendula párna, mert ehhez még varrni sem kell.

Levendula párna készítése

levendula parna

Egy zsebkendő nagyságú zsákvászon (vagy más tetszetős anyagot) kiterítünk. A közepére teszünk két marék virágot, majd a vászon két oldalát felhajtjuk, hogy középen fedjék egymást. Ez után keresztben is felhajtjuk a lelógó füleket, hogy éppen egy párnát kapjunk, megfordítjuk. A „szép felére” tehetünk horgolt csipkét, vagy más, anyagból kivágott díszt, és átkötjük az egészet spárgával vagy rafiával. Akár kívül is díszíthetjük a párnánkat néhány levendula szállal.

Pár éve nagy divatja van az ehető virágoknak. A levendula is ilyen, ettünk például már levendulazselét kacsamáj pástétomhoz a Kistücsökben, és ittunk levendula teát. De tehetjük ízesítésként eperlekvárba, aminek itt van a szezonja. Most azonban egy másik levendulás lekvár receptet mutatunk.

Levendulás rózsalekvár

Hozzávalók:levendulas rozsalekvar

  • 3 db alma
  • 15 illatos rózsaszirom
  • 10 szál friss levendula (v 6 szál szárított)
  • 300 g cukor

Természetesen csak ellenőrzött, vegyszermentes virágokkal dolgozunk, mivel meg fogjuk enni. A rózsaszirmokat összefogjuk, és a bal kezünkkel egyszerre leszedjük őket a rózsáról. A másik kezünkkel pedig ollót ragadunk, és egy nyisszantással levágjuk a szirmok fehér végét, mert attól keserű lesz a lekvár. A levendula ágacskákról lehúzzuk a virágokat, mindet megmossuk.

Az almát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd a cukorral együtt feltesszük főzni. Amikor az alma levében feloldódott a cukor, botmixerrel simára turmixoljuk. Most beledobjuk a rózsaszirmokat és a levendula virágot, és 1-2 percig tovább főzzük. Ez után a lekvár főzés hagyományos szabályait követjük: forrón, pici, csírátlanított üvegekbe merjük, lezárjuk, egy percre fejükre fordítjuk valamennyit, hogy a tető is steril legyen, majd újságpapírba csomagolva száraz dunsztba állítjuk kihűlésig. Vagy csinálják azzal a módszerrel, ahogy egyébként is szokták a lekvárt készíteni.

Gasztroajándéknak is remek, igazi különlegesség.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here