Hajhullás okai és kezelése nőknél

hajhullas okai

 

Melyik nő ne álmodozna tökéletes hajkoronáról? Na de mi van, ha elkezd ritkulni a haj? A hajhullás a nőknél nemcsak a klimax idején léphet fel és számos oka lehet. Hogy melyek ezek, most megtudhatod.

A hajritkulás a nők számára igazi lidércnyomás

A gyönyörű hajkorona az egészség és aktivitás jele. A kevésbé vonzó kopaszodó halánték megjelenése vagy éppen a választék ritkulása pedig épp ellenkezőleg, illúzióromboló hatású. A hajhullás pedig sok nő számára kész horror – teljesen mindegy mi is áll a háttérben.

Hajhullás? Mértékkel egészséges jelenség.

Minden ember napi 50-100hajszálat elveszít. Abban az esetben, ha napi 100 hajszálnál több kihullik, szükséges ezzel a jelenséggel foglalkozni. Gyűjtsd össze a hajszálaidat és számold meg! Ha valóban több 100-nál, keress fel sürgősen egy bőrgyógyászt!

hajkefe hajhullas

Az út a helyes diagnózis felé

A bőrgyógyász segíteni tud Neked egy mélyreható beszélgetéssel, mely során feltárja a probléma okait. Fényt derít arra, hogy vajon vannak-e krónikus betegségeid vagy valamilyen akut fertőzésed. A kérdései a gyógyszerhasználatodra, a kozmetikai szereidre, a Téged érintő stresszre és a családodban előforduló hajhullásra is (mint esetlegesen öröklődő tényezőre) is ki fognak térni.

A laborteszt pedig magyarázatot ad a kezelőorvos számára, hogy megbetegedésről, hiányjelenségről vagy hormonális zavarról van-e szó. A hajhagymaelemzés során ún. trichogram készül. A vizsgálat során 50 hajszálat vágnak le a fejbőrről. A kiértékelés során a kezelőorvos megmondja a  különböző fázisban lévő hajszálak százalékos arányát. A hajszálakon észlelt eltérések genetikai, örökletes betegségekre, anyagcsere-betegségekre hívhatják fel a figyelmet. A trichoscan vizsgálat után teljes körű képet kaphatunk a hajciklus aktuális állapotáról.

Mi lehet a női hajhullás oka?

  • psziché terhelés (mint stressz, trauma, gyász akár)
  • gyorsdiéta
  • pajzsmirigyműködés zavara
  • hormonzavar (fogamzásgátló tabletta, terhesség, klímax következtében)
  • bizonyos gyógyszerek hatása
  • károsító vegyszerek a hajápoló készítményekben

A hajhullás hátterében leggyakrabban örökletes tényezők állnak. Ezekben az esetekben a hajhagymák érzékenyen reagálnak a férfi nemi hormonokra, melyek csekély mennyiségben ugyan, de a női szervezetben is jelen vannak. A hajhagymákat lassan lebontják. A haj egyre vékonyabb szálú lesz és végül sajnálatos módon kihullik.

hajhullas okai

 

Mit tehetünk a hajhullás ellen?

Legyen szó vitamintablettáról, koffein samponról vagy éppen valami speciális porról, a szépségipar választéka bőséges. Az eredmény mégis gyakran csalódottság. Hogy spóroljunk az időnkkel, a pénztárcánkkal és nem utolsósorban megkíméljük az idegrendszerünket, érdemesebb egy bőrgyógyásszal megbeszélni a problémákat és az általa meghatározott terápiát követni.

A sok-sok kezelési lehetőség közül álljon itt most kettő.

Minoxidil

A kezdeti tünetekre a Minoxidil nevű oldat használható. Ez egy higított oldat, amit a fejbőrön, helyileg alkalmazva használnak. A készítményt eredetileg magas vérnyomásra fejlesztették ki, de a klinikai vizsgálat során a szer mellékhatásaként erőteljes szőrnövekedést tapasztaltak. A jelenség oka: a Minoxidil javítja a hajhagymák vérellátását, mely által a hajnövekedés megindul.

Ennek ellenére a Minoxidil nem csodaszer, a kezelés során időre és türelemre szükség van, kb. 6 hónap a látható eredményhez.

Antiandrogén

Különösen súlyos esetekben a kezelőorvossal egyeztetve gyógyszer is használható hajhullás ellen. Az antiandrogénekről van szó. Ez egy orvosi szer, mely a férfi nemi hormont hivatott gátolni, így gátolva a hajhagymák elsorvadását.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here