Gyógyító alvás

gyógyító alvás
gyógyító alvás

Nem véletlenül mondják: gyógyító alvás. A minőségi alvásnak számtalan pozitív élettani hatása van amellett, hogy kipihenten és jókedvűen ébredünk. Szakemberek szerint, ha túl sűrűn fordul elő, hogy nem alszunk jól, a szervezetünkben negatív változások alakulhatnak ki. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagy szerepet játszik a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében.

Alvás és a psziché

Ha szervezetünk nem pihen eleget, és ez az állapot hosszú időn keresztül fennáll, elkezdünk szorongani, idegeskedni, de akár depressziósak is lehetünk. Szakemberek szerint a negatív változás mögött biokémiai folyamatok állnak. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha nem vagyunk kipihentek sokkal nyűgösebbek vagyunk egész nap, és nem tudjuk jól irányítani érzelmeinket.

Gyógyító alvás és a test

Gondoljunk csak bele, amikor jól alszunk sokkal terhelhetőbbek vagyunk, jobban vesszük a fizikai megpróbáltatásokat. Nem véletlenül mondják, hogy ha nagyon fáradtak vagyunk, keveset aludtunk az edzést se erőltessük túl, hiszen a szívünk is nagyobb terhelést kap ilyenkor.

Mi segít a pihentető alvásban?

Ne nyomkodjuk lefekvés előtt a telefonunkat, és ha lehet ne nézzünk tévét sem. Hiszen az elektronikai eszközök által kibocsátott fény, sugárzás miatt a szervezetben olyan biokémiai folyamatok zajlanak le, melynek köszönhetően nehezebben alszunk el. Telefonnyomkodás és tévénézés helyett inkább olvassunk.

gyógyító alvás
gyógyító alvás

Fáradjunk el napközben

Mindennap végezzünk fizikai aktivitással járó tevékenységet, és legalább heti háromszor sportoljunk intenzívebben. A munka által bár az elménk elfárad, testünk még éber marad. Ha viszont mindennap sétálunk, vagy legalább biciklizünk egy picit, a test is elfárad és jobban alszunk.

Gyógynövények is segítenek

Vannak különböző gyógynövények, amelyek nyugtatólag hatnak ránk. Ha rossz alvók vagyunk, lefekvés előtt igyunk citromfűteát, galagonyát, vagy macskagyökért. Ezek a gyógynövények kisimítják az idegrendszerünket, jól hatnak a mindennapi stressz ellen. Továbbá kiválóan segítik a pihentető, nyugodt alvást.

Meditáljunk

A meditáció pozitív hatását már régóta vizsgálják a szakemberek. Ha mindennap szánunk legalább fél órát magunkra és a csöndre, sokkal kiegyensúlyozottabbá válunk és az elalvás is könnyebben fog menni. Vonuljunk el egy csöndes helyiségbe, üljünk vagy feküdjünk le kényelmesen, és indítsunk el valamilyen könnyed relaxációs zenét vagy irányított meditációt. Figyeljük a testünk rezdüléseit és a légzésünket.

Forró fürdő

Lefekvés előtt vegyünk egy forró fürdőt. A kádba csepegtethetünk nyugtató illóolajakat. Erre kiváló például a levendula, vagy a citromfűolaj is. A levendula amellett, hogy nyugtató hatású, antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentőként is hat. Jót tesz a légutaknak, de a pattanásos, gyulladásos bőrt is szépíti.

Érdekesség: az alvás segíti a fogyást

A kutatók megfigyelték, hogy azok, akik nem alszanak eleget, vagyis kevesebb, mint hét órát alszanak naponta, sokkal hízékonyabbak, mint azok, akik 8-9 órát alszanak. Ez azért lehet, mert az alváshiány miatt felborulhat a szervezet hormonháztartása, így például megemelkedhet az evésért felelős hormonok szintje, ami miatt sokkal többet eszünk majd napközben.

Délutáni alvás

Hétköznap a munka miatt kevesen engedhetik meg maguknak a délutáni sziesztát, pedig a szervezetre számtalan pozitív hatással bír. A délutáni szundi felfrissíti a testet, védi az egészséget és erősíti az immunrendszert. Kutatások szerint azokon a helyeken, ahol rendszeresen sziesztáznak az emberek, sokkal kevesebb kávét fogyasztanak és kevésbé stresszesek, valamint jobb hangulatúak. Így amikor teheted, iktasd be napjaidba a délutáni alvást. Egy fél óra szundi csodákra képes.

K.D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here