Gránátalma hatása – a gyümölcs 8 csodálatos tulajdonsága

gránátalma hatása: Itt a gránátalma szezon, ez az ízletes és sokrétű gyümölcs nagyon egészséges. Amellett, hogy erős vágykeltő hatású számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Lássuk, melyek ezek!

Gránátalma hatása – Mi is az a gránátalma?

gránátalma hatása
gránátalma hatása

A gránátalma a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. Megtalálható Nyugat-és Közép-Ázsiában valamint a Földközi-tenger térségében is. A gránátalma nagyobb cserje vagy kisebb fa termetű, mely maximum 5 méter magasra és 3 méter szélesre nő. Akár több száz évig is elél megfelelő körülmények között. Tavasz végén, nyár elején virágzik. A kezdetben zöld, később narancsos színű gyümölcs átmérője mintegy 10 cm. Ha kettévágjuk, láthatjuk, hogy a vastag héj alatt, fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon pedig gyümölcshúst találunk.

Gránátalma hatása – Vérszegénység ellen kiváló

Kutatások bizonyítják, hogy a vérszegénység kiváló ellenszere a gránátalma. Sokan számolnak be pozitív tapasztalatokról, ráadásul az ellenőrzött vérkép, a labor nem hazudik. A vérszegénységben szenvedőknek naponta fél pohár gránátalmalevet ajánlanak étkezések előtt kúraszerűen két hónapon keresztül.

Fertőtlenítő hatású a gránátalma

gránátalma hatása
gránátalma hatása

Jól gyógyítja a torok-, a garat– és a szájnyálkahártya gyulladást is. Ha valakinek ilyen problémája van, mielőtt lenyelné a gránátalma levet, érdemes öblögetni vele. Öblögetésre alkalmas a leveléből és a héjából készült vizes lé is. A gyümölcsben található cserző anyagok csökkentik a fájdalmat, a savtartalom pedig meggyógyítja a fertőzést.

Normalizálja a vérnyomást a gránátalma

A gránátalma magja kiváló természetes megoldás lehet magas vérnyomás ellen. Arra figyelj, hogy mindig rágd össze rendesen a magot is, hogy jól tudjanak hasznosulni a benne található anyagok. A gyümölcsben található vastag hártya is egészséges. Kiszárítva gyümölcs teába lehet tenni. A belőle kiázó anyagok nyugtatják az idegrendszert, csökkentik a szorongást.

Gránátalma hatása – Csökkenti a gyulladásokat

gránátalma hatása
gránátalma hatása

A gránátalma héját is fel lehet használni. Nincs más dolgod, mint összezúzni a gyümölcs héját, majd beletenni egy lábas forró vízbe és forralni 30 percen keresztül. Majd leszűrni, kinyomkodni, és hígítani forró vízzel. Érdemes belőle fogyasztani naponta, étkezések előtt.

Gránátalma hatása – Féreghajtó hatású

A gránátalma kérge kiváló féreghajtó hatású. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a bélférgektől 5 dkg összetört gránátalmahéjra van szükségünk, amit beáztatunk 6 órára fél liter vízbe. Ezután felforraljuk lassú tűzön, majd miután a vízmennyiség fele elpárolgott, a kihűlt főzetet leszűrjük, majd kis adagokban egy óra alatt fogyasszuk el. Utána szükségünk lesz egy hashajtóra is. Mielőtt elvégeznénk ezt a házi féregűző módszert, kérjük ki orvosunk véleményét.

Gránátalma hatása – Hormonaktivizáló hatású

gránátalma hatása
gránátalma hatása

A gyümölcsben található olajok segítik, támogatják a szervezet hormon háztartásának normális működését. Erős menstruációs görcsök, fejfájás, valamint menopauza tüneteinek enyhítésére is tökéletes a gránátalma rendszeres fogyasztása.

Gránátalma antioxidáns hatása

Tudjuk, hogy a zöld tea, az áfonya valamint a vörösbor is erős antioxidáns tartalmú. A gránátalma antioxidáns hatása több, mint duplája az előbb felsorolt élelmiszereknek. Ha szeretnénk, hogy szervezetünk mindennap kiegyensúlyozottan működjön, érdemes mindennap egy keveset fogyasztanunk ebből a csodálatos gyümölcsből. Emellett csodálatra méltó a Candida és egyéb gombás betegségek elleni hatása is.

Szív- és érrendszer támogatója a gránátalma

gránátalma hatása
gránátalma hatása

Bizonyított tény, hogy a gránátalma kedvezően hat a keringésre. A gránátalma csökkenti a szervezetben felszaporodott káros koleszterinszintet, és növeli a hasznos koleszterin mennyiségét. Csökkenti az érelmeszesedés veszélyét valamint a szívinfarktus és az embólia kockázatát is.

Hogyan pucoljuk meg a gránátalmát?

gránátalma hatása
gránátalma hatása

Gránátalma pucolás – víz alatt

Kicsit bonyolult gyümölcsnek tűnik a gránátalma pedig, ha rájövünk felbontásának technikájára egészen könnyedén tudjuk utána fogyasztani. Először is nem hosszában, hanem keresztbe kettévágjuk, utána egy nagy tálba vizet engedünk és elkezdjük kifejteni a magokat. Így nem fog ránk csöpögni, fröcsögni a gyümölcs piros leve.

Gránátalma pucolás – ütögetés

A kettévágott gránátalmát lefelé fordítva kezdjük el ütögetni egy fakanállal. Ez is egy jó módszer, bár így nem tudjuk kiszedni az összes magot belőle. Ha nem jön ki az összes mag, elővehetjük az előző módszert, azaz egy vizes tálban tovább bonthatjuk.

További cikkek betegségek megelőzése témakörben:

D-vitamin