Fokhagyma hatása – erős, finom és egészséges

Fokhagyma hatása: A fokhagyma a kertek egyik leghálásabb növénye, hiszen a kevés gondoskodás ellenére is szép termést hoz. Ráadásul számtalan gyógyhatással rendelkezik. Lássuk, hogyan hat szervezetünkre a fokhagyma fogyasztás!

Fokhagyma hatása – Fokhagyma

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

A fokhagyma egy olyan gyógy-és fűszernövény, melynek hagymája fogyasztható. Felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Dél-Ázsiában őshonos növényt a különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. Egyiptomban szent növényként tisztelték és már a középkorban gyógyító, tisztító erőt tulajdonítottak neki. A fokhagymában több mint 25 féle hatóanyag, enzim, vitamin, ásványi anyag és nyomelem található.

Fokhagyma hatása – Szív-és érrendszer támogatója

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

A fokhagyma összetevői csökkentik a rossz koleszterinszintet, valamint gátolják a vérlemezkék összetapadását, ami a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos. Az érbetegségek kialakulásában nagy szerepet játszik az erek simaizomsejtjeinek szaporodása, vándorlása. Kutatások bizonyítják, hogy a fokhagyma hatóanyagai képesek gátolni ezeket a folyamatokat. A fokhagyma az úgynevezett plakkok – mész szerű anyagok – érfalon történő lerakódását is megakadályozza.

Fokhagyma hatása – Rák ellen nagyon hatásos

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

A daganatos megbetegedések megelőzésében nagy segítséget jelent a fokhagyma. A benne található antibiotikus és antioxidáns elemek segítenek a rákos megbetegedések elleni védekezésben. Napi egy gerezd fokhagyma elfogyasztásával csökkenthető a mell-, a gyomor-, a prosztata-, a bél- és a nyelőcsőrák kialakulása.

Fokhagyma hatása – Tisztít és fertőtlenít

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

A fokhagyma erős antibakteriális és gombaellenes hatását először 1858-ban írták le. Belsőleg igen jó a paraziták ellen, féregűző hatása is jól ismert. Több vírus ellen is kimutatták hatékonyságát, például bélhurut, májgyulladás, herpesz ellen is hatékonyan alkalmazható. Az influenzás időszakban érdemes kúraszerűen fogyasztanunk, így megelőzhető vele ez a kellemetlen betegség is. A gombás megbetegedések ellen is kiváló. A fokhagymaoldatot külsőleg a gombával fertőzött területre kenik, ezzel megakadályozzák a betegség tovább terjedését, valamint megszüntetik a gombásodást. Belsőleg pedig kiválóan megküzd a Candidával is.

Természetes antibiotikum

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

Számos baktérium ellen bevethető. Kutatások bizonyítják, hogy némelyik betegségnél hatásosabb a penicillinnél is. Jól alkalmazható például a streptococcus, a staphilococcus, de még a tífuszt okozó baktériumok ellen is. Emésztőrendszer és bélpanaszok esetén is jó barátunk. Antibakteriális hatásának köszönhetően pedig egyik fontos tartósítószere a húsoknak.

Köhögés ellen

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

A felső légúti megbetegedések olykor nagyon makacsok, és még az antibiotikum kúra ellenére is hosszasan fennáll a szervezetet megterhelő köhögés. A fokhagyma fogyasztás tisztítja a légutakat, segíti a mielőbbi hurut feloldódást és csökkenti a köhögést.

Hogyan semlegesítsük a fokhagyma szagot?

fokhagyma hatása
fokhagyma hatása

Bár a szánkat egy alapos fogmosással rendbe tudjuk tenni, a fokhagyma szagát mégsem ilyen egyszerű eltüntetni. Ennek az oka az egyik alkotóeleme, az allil-metil-szulfid, ami nem bomlik le a májban, vagy a bélrendszerbe, így akár egy napba is beletelik mire kiürül a szervezetből, és vele együtt a szag is. Az erős illata ellen együnk nyers almát, igyunk citromlevet vagy zöld teát. Bár valószínűleg nem nyomtalanul tünteti el, de ezek a módszerek enyhítik a kellemetlen szagokat.

Jó tudni:

Fogyaszd nyersen, de ha úgy érzed nem bírod a szagát vásárolhatsz kapszulát is. A fokhagyma tartalmú étrendkiegészítők nagyon hatásosak, ráadásul kevésbé okoznak kellemetlen szagokat, mint nyersen fogyasztása esetén.

További cikkek betegségek megelőzése témakörben:

fokhagyma