Fekete szőlő gyógyhatása – fürtös csodaszerünk

fekete szőlő gyógyhatása
fekete szőlő gyógyhatása

Fekete szőlő gyógyhatása: Bár egységesen szőlőnek nevezzük, mégis színétől függően más-más anyagokat tartalmaz egy szőlőszem. Lássuk milyen hatással van szervezetünkre a fekete szőlő! 😊

Fekete szőlő gyógyhatása

fekete szőlő gyógyhatása
fekete szőlő gyógyhatása

Még annak idején Szent-Györgyi Albert ismerte fel, hogy néhány növény nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett flavonoidokat, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében. A sötétebb színű gyümölcsökben, mint például a fekete szőlő héjában nagy mennyiségben található meg.

Fekete szőlő gyógyhatása – szívvédő hatású

A fekete szőlő héjában található rezveratrol nagyon jó szívvédő hatással rendelkezik, de emellett segít megelőzni az infarktus, a daganatos megbetegedések és az agyvérzés kialakulását is. Lassítja az öregedést és a vérrögök kialakulását is meggátolja. Több kutatással is bizonyították, hogy a resveratrol ténylegesen csökkenti az infarktus esélyét.

Fekete szőlő gyógyhatása – antioxidáns

fekete szőlő gyógyhatása
fekete szőlő gyógyhatása

A vörös és fekete szőlő minden szeme valódi gyógyír a testnek. Antioxidáns és ásványi anyag tartalma egyedülálló. A fekete szőlő magjában levő antioxidáns tartalom pedig segíti a sejtek regenerálódását és gátolja a szabad gyök képződést.

Fekete szőlő gyógyhatása – vitaminban gazdag

A fekete szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás. A B-vitaminról köztudott, hogy segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében. Ez a vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében is. De van még benne folsav, linolsav és vastartalma sem elhanyagolható. A vérszegénységben szenvedőknek nagyon ajánlott a vörös és fekete szőlő fogyasztása, ami segít regenerálni a szervezetet.

Fekete szőlő gyógyhatása – véd a daganatos megbetegedésektől

fekete szőlő gyógyhatása
fekete szőlő gyógyhatása

Az imént már említett magas antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a szervezetet a daganatok kialakulásától.  De akár, ha már kialakult a probléma a kezelések mellett akkor is nagyon sokat segíthet.

Fekete szőlő gyógyhatása – kverecetin

Ennek a gyulladáscsökkentő anyagnak köszönhetően a fekete szőlő fogyasztása javítja az érrendszer állapotát, eltávolítja a káros lerakódásokat és segít meggyógyítani a gyulladt szervezetet. Véd a vírusok és baktériumok támadásaitól is. De az allergia kialakulása is megelőzhető vele. Továbbá hatékony az epekő megelőzésében és gátolja az öregkori hallás, valamint látás károsodást. Akik hajlamosak a vesekőre azoknak is érdemes gyakran fogyasztani fekete szőlőt, hiszen a benne található kverecetin megelőzi a kövek kialakulását. De mind ezenfelül még csökkenti a rossz koleszterin szintet, gátolja a máj elzsírosodását és a fogyásban is segíthet. A pszichés állapot is javítható vele, csökkenti a depressziót, valamint a szorongást.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

fekete szőlő gyógyhatása
fekete szőlő gyógyhatása

Fontos, hogy épek és szépek legyenek a szőlő fürtök. A szőlőszemeket bevonó vékony, fehéres lepedék a jó minőség egyik jele lehet. Ez nem a permetszer maradéka, hanem a bogyókon kicsapódó levegőnedvesség. Ne válasszunk olyan fürtöt, ami még csak félig érett, hiszen a leszedett fürtök a banánnal ellentétben már nem érnek tovább. Az érett szemeknek pedig jóval nagyobb az antioxidáns tartalma.

További cikkek szőlő témakörben:

szőlő

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here