Ételallergia tünetei

ételallergia tünetei
ételallergia tünetei

Ételallergia tünetei: Az ételallergia tünetei akár nagyon súlyosak, halálosak is lehetnek. Ezért fontos tisztában lennünk, hogy melyek azok az ételek, amikre allergiások vagyunk. Lássuk melyek a leggyakrabban allergiát okozó ételek.

Ételallergia tünetei – a tej

ételallergia tünetei
ételallergia tünetei

Ez az allergia nem csak a gyerekeknél, a felnőtteknél is okozhat problémákat. A laktóz intoleráns emberek felnőtt korukra már nem termelnek laktázt, így a laktóz emésztetlenül jut a beleikbe. Miközben a bélbaktériumok próbálnak vele elbánni olyan anyagok termelődnek testünkben, ami fájdalmas puffadást, görcsöket és hasmenést vált ki. Egy kutatás szerint az emberiség 35 %-a rendelkezik olyan mutációval, melynek következtében gyermekkor után is képes a tejcukor lebontó laktáz termelésére, ez azért, ha belegondolunk nem sok. Így hát, ha kellemetlen tüneteket észlelsz magadon érdemes kivizsgáltatnod mi áll a háttérben. Ha a tej, akkor hagyd el, számos más módszer van a pótlására.  A tünetek egyébként az egészen enyhétől a nagyon súlyosig terjedhetnek.

Ételallergia tünetei – a hal

ételallergia tünetei
ételallergia tünetei

A felnőttek körében gyakran előfordul ez az allergia típus. Általában a halak, rákok, puhatestűek elfogyasztása után kiütések jelennek meg a testen, valamint gyomor problémák alakulnak ki. Az is előfordulhat, hogy valaki csak az édesvízi halakra, valaki pedig csak a tengerben élő halakra érzékeny. Ha bármilyen tünetet észlelünk a tengeri herkentyűk elfogyasztása után forduljunk orvoshoz azonnal.

Ételallergia tünetei – a tojás

ételallergia tünetei
ételallergia tünetei

A tojásallergia a gyerekeknél jóval gyakoribb, mint a felnőtteknél. De általában a kicsit többsége kinövi 5 éves korára. Akiknél viszont tartósan fennáll ez az allergia nem csak a tyúktojást, hanem minden más szárnyas tojását érdemes kerülnie. A nagyon érzékenyeknél akár a tojás gőze, vagy a tojás bőrre kerülése után is allergiás reakciót alakulhat ki.

Ételallergia tünetei – a földimogyoró

ételallergia tünetei
ételallergia tünetei

A leggyakoribb és legveszélyesebb ételallergia, hiszen az arra érzékenyeknél akár fulladást is okozhat. Ez az allergia általában egész életen át tart, nem növi ki a gyermek és sajnos családon belül öröklődik. Tünetei lehetnek enyhék: orrfolyás, ekcéma, köhögés, de akár nagyon súlyosak is: légzési nehézségek, fulladás. Aki allergiás a földimogyoróra minden termék összetevőjét vizsgálja meg fogyasztás előtt, hiszen már egészen kis mennyiség is súlyos reakciót válthat ki.

Jó tudni:

Az ételallergia azt jelenti, hogy az immunrendszer túlérzékeny bizonyos anyagokra, így ha az a szervezetbe jut el kezd küzdeni ellene. Az ételallergiások száma évről-évre nő. Sokan keverik az étel intoleranciával, de az ételallergia veszélyesebb, hiszen akár halálhoz is vezethet. Ezért fontos a magas fokú kivizsgálás és a szakember segítsége. A diagnózis felállítása után lehetőség nyílik a tünetek megelőzésre.

Hogyan alakul ki az ételallergia?

Az immunrendszer egyes ételek alkotóelemeit ,,tévesen” káros anyagnak tartja, így védekezik ellenük. Ezzel szemben elkezdődik az antitest termelődés, ami ha találkozik az allergiát kiváltó anyaggal akkor az immunrendszeri sejtek hisztamint bocsátanak ki. A hisztamin pedig nagyban felelős a légutak szűküléséért, a csalánkiütésért, a vérnyomásesésért, hasmenésért stb.

Diétás tippek:

Diéta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here