Vérszegénység tünetei – figyeljünk testünk jelzéseire!

vérszegénység tünetei
vérszegénység tünetei

Vérszegénység tünetei: A vérszegénység igen gyakori betegség, legtöbbször a nők szenvedik el. Általában a vörösvérsejtek számának csökkenése vagy a hemoglobin felszívódásának zavara okozza. Lássuk, melyek a vérszegénység tünetei!

Vérszegénység tünetei – kialakulásának okai

Vérszegénység tünetei: A vérszegénység azért veszélyes, mert következményeképp a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, ez pedig kellemetlen és akár súlyos tüneteket is okozhat. Bár lehet meglepően hangzik, de a betegség kiváltó oka lehet az elhúzódó és bőségesebb menstruációs vérzés is. A vérszegénység lehet genetikai eredetű, de akár valamilyen hiánybetegség is állhat a hátterében. Ilyen például a vas vagy a B-vitaminok hiánya. A hiányzó tápanyagokat étrendkiegészítővel is lehet pótolni, de a leghatásosabb, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek a vérképzéshez szükséges tápanyagokban bővelkednek. A vérszegénységet okozhatja idült vesebetegség, tartósan fennálló fertőzés, rosszindulatú daganat, autoimmun betegség valamint idült szívelégtelenség is.

vastartalmú ételek

Vérszegénység tünetei

A vérszegénység általában lassan alakul ki, és kezdetben nem okoz súlyos tüneteket, így az elszenvedője nehezen veszi észre magán. A tünetek súlyossága változó, függ attól, hogy a vérszegénység milyen gyorsan alakul ki, valamint a beteg életkorától. Az idősek és a nagyon fiatalok körében a vérszegénység miatt a különböző szervek oxigénhiánya hamarabb okoz működési zavart.

A vérszegénységben szenvedők bőre általában sápadt. De persze ez nem vonatkozik azokra, akik egyébként is nagyon világos bőrűek. A tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a gyengeség, a csökkent teljesítőképesség és az ingerültség. A betegség hatására romlik a koncentrálóképesség és az alvás minősége, de fülzúgás, látászavar is jelentkezhet. Jellemző még a szájzug berepedezése, a törékeny körmök, hajhullás, bőrviszketés. Vannak, akik étvágytalanságra, hányingerre hasmenésre, panaszkodnak, de a székrekedéses panaszok is gyakoriak.

Kivizsgálás

Ha úgy gondolod lehet, hogy vérszegénységben szenvedsz érdemes felkeresned az orvost. A kivizsgálás először kikérdezéssel kezdődik, majd a laborvizsgálatból kiderül, hogy mennyire súlyos a vérszegénység. Az orvos általában teljes vérképelemzést kér a labortól, valamint ellenőrzik ilyenkor a B12 vitamin és a folsav szintjét. Megnézik még a vastelítettséget és direkt antiglobulin tesztet végeznek, ami által kiderül, hogy autoimmun eredetű-e a vérszegénység. Ha az orvos úgy rendeli kér máj- és vesefunkciós értékeket is.

Vérszegénység megelőzése

Fontos az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az étrendnek kellő mennyiségben kell tartalmaznia a szükséges vitaminokat, tápanyagokat, melyekkel a szervezet megfelelőképp tud működni. A vas lehet állati vagy növényi eredetű. Az állati eredetűt a szervezet könnyebben fel tudja használni. A vegetáriánusoknak vastartalmú zöldségekkel kell bevinniük a megfelelő mennyiséget belőle.

Vastartalmú ételek:

A máj, a búzakorpa, a tökmag, a szezámmag, a hüvelyesek, a lenmag, a tojássárgája, paradicsom, a spenót, a cékla is nagy mennyiségben tartalmaz vasat. Így tehát, aki vérszegénységben szenved érdemes odafigyelnie étrendjére, és belecsempészni ezeket a csodálatos ételeket.

vörösvérsejt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here