Mikor érett? Utóérő gyümölcsök, utóérő zöldségek

mikor érett?
mikor érett?

Általában könnyen meg tudjuk állapítani gyümölcsök/zöldségek esetében melyik, mikor érett. Fontos azonban azt is tudni, melyik utóérő. Ez alapján tudunk a piacon vásárolni, hisz ami utóérő, azt megvehetjük éretlen állapotában, ami nem utóérő, azt csak éretten érdemes megvenni. Pár érdekességet jó tudnunk:

Mikor érett? Utóérő gyümölcsök, utóérő zöldségek

Mikor érett az ananász?

Az ananászt mindig éretten vásároljuk meg, mert leszedés után már nem érik tovább. Az ananász akkor érett, ha a levele könnyedén letéphető.

érett ananász
érett ananász

Mikor érett a banán?

A banánt és a papaját ne teljesen éretten vegyük meg, hagyjuk, hogy papírzacskóba csomagolva szobahőmérsékleten érjenek meg. Az érett banán a hűtőben sötétbarna lesz, de sütéshez és pürékészítéshez még felhasználható. Akasszuk fel a banánokat. A banán felgyorsítja a többi gyümölcs érését (rothadását). Tegyük külön tálba. Ha azonban a banán fekszik egymáson, gázok keletkeznek köztük, s a gyümölcsök gyorsabban rothadnak. Ha felakasztjuk a banánokat, a levegő cirkulálni tud körülöttük, s a gyümölcsök tovább maradnak frissek.

banán érettsége
banán érettsége

Meddig áll el a gomba?

A gomba gyorsan romlik. Legjobb, ha a vásárlás napján fogyasztjuk.

Csonthéjas gyümölcsök

A csonthéjas gyümölcsöt ne a keménysége, hanem az illata alapján ítéljük meg. A szezon általában rövid, ezért azonnali fogyasztásra vásároljunk teljesen érett gyümölcsöt, az éretleneket pedig papírzacskóba téve hagyjuk érlelődni.

Mikor érett a dinnye vagy a kivi?

A dinnye és a kivi akkor érett, ha illatozik.

mikor érett?
mikor érett?

Milyen állapotú fügét vásároljunk?

Fügét teljesen éretten vásároljunk, de rögvest fogyasszuk is el, mert nagyon gyorsan romlik.

Az avokádó érettsége

Némely avokádó a leszedés után kezd el érni. Ha kemény csak azt jelenti, hogy friss.

Paradicsom tárolása

A paradicsom alacsony hőmérsékleten már nem érik tovább. Ha túl sok érett paradicsomunk van, tegyük a jégszekrény zöldségrekeszébe, hogy ne rothadjon meg.

paradicsom érettsége
paradicsom érettsége

Bogyósok érettsége

A bogyósok nem érnek már a leszedés után, de gyorsan rothadni, penészedni kezdenek. Legjobb, ha éretten vesszük meg őket, s egy réteg konyhai papírtörlőn tartjuk egymás mellett a hűtőszekrényben.

Zöldségek frissessége, azaz amiket a levelek a zöldségekről elárulnak

A levelek tájékoztatnak bennünket a rajta lévő gyökerek frissességéről. Ha a levelek sárgák, fonnyadtak akkor a zöldség nem friss, és kevés a tápanyag is benne.

A cékla akkor jó, ha leveleinek vörös a széle.

A káposzta öreg, ha a torzsája fás, és leveleinek vastag az erezete.

A vastag torzsáról ismerhetjük föl az elöregedett fekete mustárt, spenótot is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here