Az alma jótékony hatásai

alma hatasai

Az alma olyannyira mindennapjaink része, hogy gyakran bele sem gondolunk, milyen értékes tulajdonságokkal bír.

Alma asztma ellen

A vízoldékony, napi pótlásra szoruló C-vitamin ellátás szempontjából különösen fontos az a tény, hogy az alma C-vitamin tartalma kiválóan hasznosul, mivel tartalmaz olyan antioxidáns flavonoidokat és egyéb fenoloidokat, amelyek megóvják a vitamin molekulákat, így azok eljutnak a szervezet megfelelő pontjaira. Ugyanezen antioxidáns vegyületeknek tulajdonítják az asztma kockázatának csökkentését, bár a pontos folyamatot még nem ismerjük. Egy Nagy-Britanniában folytatott kutatásban azt tapasztalták, hogy a hetente legalább két almát elfogyasztó betegeknél 22-32%-kal csökkent az asztmás roham kialakulásának valószínűsége.

Alma a hófehér fogakért

Bár az alma nem váltja le a fogkefét, de fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban, egyúttal távol tartja a baktériumokat, és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

 

feher fogak

 

Alma a szívünk egészségéért

Kutatások bebizonyították, hogy az alma fogyasztással lelassítjuk a koleszterinben gazdag lepedék lerakodását az artériákban. (Az almában található fenolos vegyületek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe, és megszilárduljon az érfalakon. Amikor a koleszterines lepedék bejut az artériákba, lecsökkenti a vér áramlását a szívhez, ami koszorúér betegséget eredményezhet.)

Alma hasmenés vagy székrekedés ellen

Tanulmányok igazolják, miszerint a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Székrekedés esetében az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a székrekedést.

Napi 1 alma a fogyókúrázóknak

Ugyanakkor az alma salakképző anyagokat (cellulóz, pektin) is juttat a szervezetbe, amelyek fontos szerepet játszanak a koleszterin, valamint a szervezetben keletkezett vagy oda bejutó toxikus, esetleg rákkeltő anyagok, mérgező nehézfémek kiürülésének elősegítésében is. Az alma salakképző anyagai révén a fogyókúrába is jól illeszthető gyümölcs, sőt narancsbőr ellen is hatásos. Az almaecet zsírégető tulajdonsága miatt közkedvelt diétázók körében.

 

alma dieta

 

Alma a magas vérnyomás ellen

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy egy harmada a rákos megbetegedéseknek, a fele a szív és érrendszeri betegségeknek, valamint a magas vérnyomás a nem megfelelő diétának tulajdonítható. Mivel az alma gazdag kaliumban, ásványi anyagban, segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a stroke kockázatát.

Ásványi anyagai közül a kálium, kálcium, cink, fluor, foszfor és vas a legfontosabb. Tartalmaz A-, sokféle B-, és C-vitamint.

Az alma remek vízhajtó és fertőtlenítő. Jó fejfájásra, fáradtság ellen is. 

Tehát ne feledkezzünk meg az ismert mondásról: napi 1 alma, az orvost távol tartja!!!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here