Melyik szín áll nekem jól?

barnas_szinek

Bizonyára Te is érezted már egy ruhapróba során, hogy igen, ez a ruha tökéletes!  Érezted, hogy a kiválasztott darab igazán jól áll Neked! Ha egy kis tudatosságot viszel vásárlásaidban, rengeteg pénzt tudsz megspórolni magadnak!


Állapítsd meg a saját színeidet!

Miután megpróbáltad megállapítani a hétköznap dolgok színét – ráébredtél arra, hogy milyen hatású lehet egy szín, hideg vagy meleg, élénk vagy tompa, sötét vagy világos érzetet keltő – le kell ülnöd egy jól megvilágított helyen, magad elé venni egy jó nagy tükröt és kielemezni önmagadat, úgy ahogy eddig még soha sem tetted. Nem az újonnan megjelenő ráncot, vagy a következő ősz hajszálat kell észrevenned, hanem a színeidet. Próbáld meg megállapítani, hogy a korábbiakban már többször kiemelt típusok közül hova tartozol. Nagyon fontos, hogy elsősorban az arcodra koncentrálj. A helyesen megválasztott szín az arcodat fogja élénkíteni, a szemeid színét fogja kiemelni. Ezért már előre elmondom, hogy bármilyen színt viselhetsz magadon, de az arcod közelében kell igazán ügyelned arra, hogy milyet.

 

Egy két támpont:

szemekElső lépés: hideg vagy meleg?!

Kezd a szemeddel! A barna, a zöld, a sárgás savó szemek általában meleg hatásúak, de pl. a kék ha abban arany pöttyök is vannak meleg hatást kelt. Majd nézd meg az arcodat, kékes vagy sárgás hatású. Ha barna szeplőid vannak, biztosan a meleg típushoz tartozol, ha szürkések akkor hideg a tónusod. Ha hajlamos vagy a kipirosodásra, akkor érdemes megfigyelned, hogy barackos színt vesz fel az arcod, vagy halvány rózsaszínt. Ez utóbbi hidegebb hatást kelt, míg a barack egyértelműen melegebbet. Jöhet a hajad. Aranyló vagy hamvas? Ha őszülsz, sárgásan vagy ezüstösen? Érdemes szempillád és szemöldököd színét is megvizsgálnod. Mindezek után nézd az összhatást, milyennek látod az arcodat.

 

 

Második lépés: világos vagy sötét?!

Itt elsősorban az összhatást kell figyelned. Világos a hajad, a szemed, a bőröd akkor egyértelműen világos vagy. Sötét haj, sötét szem egyértelműen sötét hatás. Aztán persze vannak a bonyolultabb esetek. Sötét haj, világos szem és bőr. Barna és a vörös árnyalatok. Nagyon sokat segíthet a szemöldököd és a szempillád színe. Az arcodnak karaktert ad, megadja a fényességét. Egy eredetileg fekete hajú nő, kék szemmel, világos bőrrel és fekete szemöldökkel egyértelműen sötétebb hatást kelt. Ha vörös vagy, vagy barna, esetleg sötét szőke tényleg nagy hasznát veszed a szemöldöködnek. Nézd az arcodat a tükörben kicsit távolabbról és meg fogod érezni a világos vagy sötét mivoltát.

 

Harmadik lépés: tiszta (élénk) vagy tompa?!

A legalapvetőbb élénk típus, a koromfekete haj, rikító kék szem, fehér bőr, piros ajkak és orca. A tompább típus: szőkésbarna haj, szőkésbarna szemöldök, világosbarna szem, aranyló orca, barna szeplők. Ezek a könnyű esetek. Hogy meg tudd állapítani, hogy melyik jellemződ rád, a kontraszt hatásokat kell figyelned. Nézd meg, hogy mennyire térnek el a színeid egymástól. A szemöldököd színe a hajadétól, a szemed színe erőteljes vagy lágyabb, (azaz kék vagy szürkéskék, sötétbarna, vagy mogyoró színű). Erőteljesek a színeid vagy halványak? Ha úgy érzed, hogy kimondottan nagy a színek kontrasztja az arcodon, akkor élénk vagy és tiszta színeket hordhatsz, ha picit tompábbnak érzed magad, akkor a pasztellesebb színek állnak majd jól.

 

barnas_szinek

 

Végső lépések:

A fentiekben hat típust különböztettem meg. Ezek közül elméletben egy lesz rád igazán jellemző, egy pedig másodlagosan kiegészíti a színeidet. Ezeknek megfelelően tudod kialakítani ruhatárad színeit. A szabály az, hogy a saját színeiddel harmonizáló ruhadarabokat kell választanod. Tehát, ha hideg vagy, akkor hideg színeket kell viselned, ha sötét, akkor sötétebbeket és így tovább. Figyelve természetesen az összhatásra. Miután már meg tudod állapítani egy szín minőségét, összhangba tudod rakni a saját színeiddel. Hosszas elemzés, szakavatott szem és tömérdek mennyiségű ruha felpróbálása segít csak abban, hogy valóban meg lehessen állapítani, hogy Te hová is tartozol igazán. A te teendőd is ugyan ez. Szép lassan próbálgatod a ruhadarabokat és figyeled önmagadat. Ha egy szín úgy érzed elnyom, öregebbnek tűnsz benne, az arcodat elsötétíti, komorabbá teszi, elveszíti színességét, vagy esetleg túl sápadttá tesz, akkor kerüld. Rá fogsz találni olyan színekre, amelyek szinte sugárzóvá teszik az arcodat. Próbálkozz! Ha megállapítottad, hogy hideg típushoz tartozol, próbálj fel hidegebb színű ruhákat. Világosakat és sötéteket, élénkeket és tompábbakat. A szabályokat tudod, a színeket már figyeled. Alkalmazd és ne légy elfogult sohasem. Csodálatosan színes a világunk, Te is válj azzá. Figyelj oda az emberek reakciójára, amikor egy új színt próbálsz ki. Ha azt mondják „milyen jól nézel ki ma!”- a szín tökéletes, ha azt reagálják, hogy „milyen jó felsőd van” – akkor téged igazán észre sem vettek, csak a ruhádat és annak a színét.

 

Hány színt viselhetsz?

Azt szoktam ajánlani, hogy eleinte egy színnel és annak az árnyalataival próbálkozz. Egy sötétebb kéket egy világosabbal mindig felvehetsz, a saját adottságaidnak megfelelően. Az én szabályom az, hogy maximum 3 színt hordhatsz egyszerre, beleértve a semleges fekete, fehér és szürke „nem színeket” is. A túl sok szín nem mindenki stílusához passzol és inkább papagájnak, semmint kifinomult ízlésű embernek fognak tartani. Három szín kombinációja is rizikós, ha nem jól választjuk meg őket. A színek egymásra gyakorolt hatása kicsit bonyolultabb dolog, most még elég ennyi dologgal megbarátkoznod, hamarosan kitérünk majd a különböző kontraszthatásokra is. Ha már bátrabb vagy és mered a színeket alkalmazni és több színt is fölveszel egyszerre, próbálj meg szintén az összhatásra figyelni. Lehet, hogy jól áll neked a kék, és kombinálod a neked szintén passzoló másik színnel a narancssárgával. Ebben az esetben azonban arra kell odafigyelned, hogy a két szín kombinációja ne erősítse fel egymást és ne nyomjanak el Téged teljesen.

 

Írta: Lukács Tibor, stylist

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here