Divat alapok – A kommunikáció

Mi az összefüggés a divat és a kommunikáció között? Hm.. kiderül!

Buda Béla neves orvos, pszichiáter, aki sokat foglakozott a kommunikációval is. A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei című munkájában azt írja: „A nem verbális kommunikáció irodalmában gyakran találkozunk azzal a felfogással, hogy kommunikációnak veszik az ember személyes környezetének jellegzetes tárgyait vagy külsőségeit is, amelyek rá nézve valamilyen lényeges információt hordoznak. Így a nem verbális kommunikáció eszközeinek tekintik a ruhát, a hajviseletet, a test különböző díszeit, a jelvényeket vagy a jelvényértékű tárgyat, sőt a közlekedési táblákat, az üzletek cégéreit stb. is”.

 

Láthatjuk tehát, hogy fontos szerepe van megjelenésünknek a kommunikációban, azt elősegítheti és befolyásolhatja külsőnk. De kérlek, ne kezdj el azon gondolkodni, hogy erről is a mai felszínes társadalom tehet! Régmúlt századokban az öltözködést sokkal szigorúbb szabályok határozták meg, és be nem tartásuk büntetéssel járt. Ezek a szabályok átalakultak, ma kevésbé tudatosan használjuk őket. Természetesen még mindig vannak olyan szabályok, amelyek követése kötelező. Gondoljunk csak a rendőrökre, katonákra, és természetesen az egyházi vezetőkre is, a mai napig meghatározott egyenruhában, meghatározott színekben kell megjelenniük hivatalos eseményeken, vagy szolgálatban.

 

A mi életünkben is szintén vannak ilyen betartandó előírások (dress code-ok) munkahelyeken, különböző rendezvényeken. Ezek az öltözködési előírások hétköznapi életben olyan íratlan szabályokká alakultak, amiket jótékony egyszerűséggel a „stílus” szóval kötünk csokorba. „Nem stílusos az, aki nem ízlésesen, vagy nem szépen van felöltözve.” Persze sejthetjük, hogy a fogalom ennél többet jelent. A stílus, és szépség problémájáról azonban már az ókori filozófusok is vitatkoztak, és azt hiszem, leszögezhetjük, hogy a mai napig nincs egységes álláspont ezek pontos meghatározására.

 

oltozkodes 

 

Szóval Drága Olvasóm, azt szeretném tanácsolni számodra, hogy próbáld meg megtalálni a saját stílusodat, azokat a ruhadarabokat, amiket szívesen viselsz, amikben jól érzed magad, viszont vedd figyelembe, hogy a társadalom íratlan és írott szabályokban meghatározza a kereteidet. Légy szabad ezek között a keretek között és fedezd fel önmagadat.

 

Próbáld meg kifejezni magad, mint egy festő, és vedd észre, hogy határtalan dolgokat hozhatsz létre. Azzal, hogy önmagad kifejezésére használod megjelenésed (beleértve hajviseletedet, sminkedet, illatodat, öltözéked, ruházatod fazonját és színét is ideértve), rá fogsz jönni, hogy sokkal könnyebben érvényesülsz majd a világban. Kidolgozott külsőd rejtett üzeneteket hordozhat, másrészt sokkal magabiztosabbá fog tenni, hiszen bármilyen élethelyzetben lesz egy támaszod: ÖNMAGAD. Sokkal sikeresebb leszel, mind a magánéletedben, mind pedig a munkádban, vagy munkahelyeden.

 

Hamarosan a színek világába igyekezlek majd kalauzolni téged. Bízom benne várod már!

 

Írta: Lukács Tibor, stylist