A színek jelentése, hatása – A Rózsaszín

rozsaszin_jelentese
rózsaszín jelentése

A rózsaszín jelentése. A színek fontosak az életünkben, gondoljunk csak a tükör előtt vagy a próbafülkében töltött óráinkra, vagy a szerteszét heverő színminták garmadájára a nappali festése előtt. Minden egyes szín, és annak árnyalatai más érzéseket ébreszt bennünk, öntudatlanul is másképpen reagálunk egy harsány zöldre, mint ugyanezen szín pasztell árnyalatára.

Az elkövetkezendő néhány cikkben a színek világában barangolunk, beleláthatunk a történelmükbe éppúgy, mint a jelentésükbe, hatásukba.

A rózsaszín az első ezen a képzeletbeli palettán

Talán ez a legvitatottabb szín, nehéz közömbös maradni iránta. Ha szeretjük azt is ugyanolyan hévvel tesszük, mint ha gyűlöljük.

A monda szerint a rózsát -amely eredetileg fehér volt- a tövisébe lépő Vénusz istennő vére festette rózsaszínre. Az ókori Rómában jelentése a megújhodás volt és már akkor a szerelem virágát tisztelték benne. A kereszténységben Mária virágát szimbolizálta, illetve a vadrózsa öt szirma Jézus sebeit jelenítette meg.  Nem véletlen e szín vérrel való kapcsolata, hiszen a véredényekkel átszőtt emberi bőr is rózsaszínű. Így közvetve az embert, az emberi létet szimbolizálja kezdve a babarózsaszín csecsemőktől a púderrózsaszín nagymamákig.

rozsaszin_jelentese

A rózsaszín jelentése

A tiszta, romantikus szerelem színe, szemben a vörössel, mely a szexualitást sugározza. A férfiak szemében a rózsaszín a lágyságot, tisztaságot jelképezi, az intimitást és a nőiességet. Emellett a ragaszkodás, az együttérzés, az idealizmus és a hála jelentését is magában hordozza.

A rózsaszín hatása

Bár e szín használata a lakásdekorációban rögtön a lányszobákat sugallja, a felhasználási területe jóval tágabb határok közt mozoghat. Hatása függ az árnyalatától, a halványabb, pasztellrózsaszín megnyugtató, pihentető, csökkenti az agresszivitást, ezért gyerekszobában kiválóan alkalmazható. Ezzel szemben erőteljesebb tónusai izgatóak, magabiztosságot sugallnak. Extravagáns irodánk lehet, ha ezt a színt üveggel vagy fémmel párosítjuk.

Ha mégsem lennénk ennyire bátrak, egy-két ciklámen- vagy magenta színű lámpa, terítő és dísztárgy is feldobja, fiatalossá teszi a nappalit vagy a konyhát. Ám ez utóbbi helyiségben óvatosan alkalmazzuk, ha súlyproblémáink vannak, mivel a rózsaszín étvágygerjesztő hatású. Fogyókúrás célra inkább a kéket ajánlom.

A rózsaszín a divatban inkább női színnek tekinthető, de mostanában a férfiak is előszeretettel viselik. Talán a jogot szeretnék visszaszerezni, amikor az 1920-es évek elején még a fiúgyermekek színe volt, szemben a kékkel, mely a kislányok öltözékét jellemezte. Ez a szokás az 1940-es években fordult visszájára és azóta tartja magát. Ki tudja, meddig? Az öltözködésben a finomabb árnyalatok az ártatlanságot sugallják, ahogyan egyre erőteljesebb rózsaszínről esik szó, annál határozottabbá, hangsúlyosabbá válik viselőjének karaktere. A nagyon élénk erős árnyalatok már az erotikus hatást erősítik.

Szinte minden hajszínhez jól illik a rózsaszín, kivétel ez alól a vörös. Ha mindenképpen ragaszkodnak a vörös hajúak a rózsaszín ruhákhoz, alaposabb körültekintést és több válogatást igényel a megfelelő darab kiválasztása. Ez a szín a koszorúslányok öltözékének leggyakoribb színe, így ha vörös a hajad, utasítsd vissza ezt a szerepet az esküvőkön. A fehér menyasszonyi ruha mindenkin jól mutat, inkább legyél mindig ara 🙂

Végezetül még néhány tudnivaló a rózsaszínről:

– A rózsaszín szalag a mellrák elleni küzdelem nemzetközi jelképe.

– A náci koncentrációs táborokban a homoszexuálisoknak rózsaszín háromszöget kellett viselniük. Ma gyakran meleg büszkeség-rendezvényeken hordják.

– A feministák is szeretik: svéd radikális feminista párt és egy amerikai női békeaktivista-csoport színe is.

Írta: Révész M. Ágnes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here