Öt strandon elkapható kórkép

strand

   Véletlenül sem akarok lebeszélni bárkit is arról, hogy ezt a hőséget víz mellett próbálja elviselni, viszont van pár dolog, aminek a megelőzésére érdemes gondolni, vagy ha beütött a krach, akkor cselekedni.

 

strand

 

1. Kötőhártyagyulladás

A szem “vörös”, látszanak az erek a fehérjében, fáj, reggelre csipás(abb mint szokott). Sajnos a szemcsepp, mivel antibiotikum tartalmú, vényköteles, úgyhogy kénytelen leszel orvoshoz menni. Ami a kamillát illeti, nagyon közkedvelt, de többen figyemeztettek már engem, hogy nem trendi, mert allergizálhat. Nekünk még nem volt gondunk vele, saját felelősségre kéretik használni 😉

 

2. Lábgomba

Óvatosan a közös zuhanyzók használatával, vagyis vegyél fel papucsot. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bőr gyulladttá válik, viszketni kezd, bizonyos bőrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképződés, a bőr repedezettsége vagy hámlása észlelhető. Előfordulhat, hogy a károsodott bőrt baktérium is befertőzi, ez kellemetlen szaggal jár. A felületes gombás fertőzések kezelésében alapelv, hogy először helyi kezelést alkalmazunk. Első alkalommal mindenképp mutasd meg orvosnak a bőrelváltozást, mielőtt a szomszéd arzenáljából bármit rákennél, később lehet a bevált szert önállóan is használni.


3. Uszodaszemölcs

Álnéven molluscum contagiosum. Gyerek és felnőtt egyaránt elkaphatja. Gombostűfejnyire, lencsényire duzzadó ragyák, melyek kellemetlen érzettel, viszketéssel és enyhe fájdalommal járhatnak. A nevében szereplő contagiosum szó arra utal, hogy ragályos. Ebből két dolog következik. 1. Ne piszkáld házilag a ragyáidat, mert szétkened és még több lesz, 2. Nem illik fertőző betegen vízbe menni. Kezelése a bőrgyógyász tapasztalatán múlik, lehet ecsetelés, fagyasztás, kaparás, lézer.

 

4. Külső hallójárat gyulladása

Swimmer’s ear-nek is mondják, szóval ez is uszodai betegség, de máshonnan is be lehet szerezni, például fülpiszkáló pálcikával való megsértéssel. Lényeg, hogy a külső hallójárat bőre begyullad. 90 százalékban baktérium okozza, a többi gomba. Tünetei:

  • Fülfájás
  • Idegentestérzés az egyik fülben
  • fülbe sugárzó fájdalom, rágáskor, vagy ha megnyomod a hallójárat előtti kis pöcköt (tragus), fokozódik
  • halláscsökkenés
  • büdi váladékozás

Sajna, ezt se úszod meg orvos nélkül, jó hír viszont, hogy fül-orr-gégészetre nem kell beutaló, szóval egy kanyarral kevesebb.

 

5. Napszúrás, hőguta

Itt több fogalom is van, amit érdemes tudni, sokszor keverik.

Hőség-kollapszus: verejtékezés, bőrerek tágulása, és kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg.

Napszúrás: tartós napsugárzás éri a fejet, és gyakorlatilag begyullad az agyhártya (csak nincs vírus vagy baci a képben, azaz steril gyulladásról van szó). Fejfájás, kábultság, szédülés, láz léphet fel. Kissé megemelt felsőtesttel fektesd a beteget, hideg vizes borogatást tegyél a tarkóra. Algopyrin adható. Ha a testhőmerséklet 39 fok feletti vagy tudatzavar lép fel, hűtőborogatás és sürgős kórházba szállítás szükséges. Legjobb azonban a megelőzés: ne menjünk ki a tűző napra, fejfedő mindig legyen, különösen kisgyerekeken.

 

Forrás: Háziorvos Blog

www.jobbulast.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here