Egy adag kávé mellett javul az információfeldolgozás

kave_ivas

kave_ivasA reggeli kávé nem csak arra jó, hogy felébredjen tőle az ember, hanem az információfeldolgozás folyamatát is javítja – állítják a kutatók.

Két pszichológus kiderítette, hogy a koffein hatására javul a teljesítmény. “A kávé a legszélesebb körben használt pszichostimuláns” – állította a  pszichológus professzora. Az általános elképzelés szerint az izgalmi állapot, mint amilyen kávéfogyasztást követően is megfigyelhető, serkenti az információfeldolgozás képességét, mind az összkép, mind az apróbb részletek tekintetében

A kísérlet során a résztvevők lektorálási képességét vizsgálták különböző mennyiségű kávé elfogyasztását követően. A kutatók két kísérletet végeztek el. Az elsőben 36 ember vett részt, akik általában csak fél csésze kávét ittak egy nap. Egy egyoldalas hírben kellett minél több nyelvtani és stilisztikai hibát felfedezniük 5 perc alatt. 45 perccel a teszt előtt véletlenszerűen kaptak 1-1 kapszulát, négy különböző koffeintartalommal (0 mg, 100 mg, 200 mg, illetve 400 mg). A második kutatás hasonlóan zajlott, azzal a kivétellel, hogy az ebben szereplő alanyok eleve többet kávéztak: átlagosan napi 3 csészével.

A helyesírási hibák megtalálásában nem segített a koffein, viszont a komplex globális hibák felfedésében igen. Ebbe a körbe tartoznak például az igeragozással és igeidő-egyeztetéssel kapcsolatos tévedések. A keveset kávézók 200 mg koffeinnel nyújtották a legjobb teljesítményt, míg az erősebb kávézóknak 400 mg kellett ehhez. “Az eredmények alátámasztják, hogy a központi idegrendszer stimulánsai segítik a nyelvi feladatok globális feldolgozását” – állapították meg a kutatók, akik tovább dolgoznak a koffeinnel, például vizsgálják az emlékezetre gyakorolt hatását.

 Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here