A tengervíz gyógyító hatása

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

Ha úgy adódik, hogy tengerparton nyaralsz mindenféleképpen ússz naponta többször is, hiszen akkor megtapasztalhatod a sós víz áldásos hatásait.

Mitől sós a tenger és az óceán?

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

Az első óceánok víztömegét még kialakulásuk hajnalán édesvíz alkotta. A légkörből az esőzések során az őstengerek vízébe nagy mennyiségű szén-dioxid került, amitől nagyon savassá váltak. Ez a savas oldat reakcióba lépett a kőzetekkel, így kalcium, magnézium és ásványi sók kerültek a vízbe. Ennek eredményeként pedig a kezdetben édesvizű óceánok fokozatosan sóssá váltak.

Milyen összetevők alkotják a tengervizet?

A tengervíz sótartalma 3-35%-ig terjed. De emellett tartalmaz ásványianyagokat, kalciumot, magnéziumot, vitaminokat, fehérjéket, növényi összetevőket, amik a fürdőzések során a bőrön keresztül bejutnak a testünkbe. Ennek köszönhetően pedig számos pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre. A jótékony hatásait egyébként már évszázadokkal ezelőtt ismerték.

A tengervíz széppé varázsolja a bőrt

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

A bőr puhává és széppé válik a tengervízben való fürdőzés után. Lassítja az öregedési folyamatokat és fokozza a sejtek anyagcseréjét, valamint még az ereket is tágítja. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően még a kellemetlen pattanásoktól is megszabadít minket.

A tengervíz enyhülést hoz az allergiásoknak

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

A sós víz, ahogy párolog tisztítja a légutakat és a közérzetet is javítja. Így, ha épp tengerparton nyaralsz, érdemes minél több időt a parton töltened. Észre fogod venni, hogy mennyire lecsökkennek az allergiás tüneteid.

A tengervíz megelőzi, enyhíti a nőgyógyászati problémákat

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

Te is biztosan találkoztál már a strandolás utáni kellemetlen érzéssel. Aki hajlamos rá könnyen összeszedhet valami baktériumot, ami kínzó tüneteket okoz. A tengervíz, mivel sós és fertőtlenítő hatású, így ettől nem kell tartanod, sőt akár enyhülést, vagy gyógyulást is hozhat a meglévő tüneteidre.

Vérkeringésre is pozitívan hat

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

A sós vízben való úszás nem csak a fizikai aktivitás miatt tesz jót a szervezetünknek. A tengervíz serkenti a vérkeringést, ami által erősíti a szívünket is.

Elősegíti a boldogsághormon termelődését

tengervíz gyógyító hatása
tengervíz gyógyító hatása

Már maga az, hogy kimozdulunk jó érzéssel tölt el bennünket. Ha pedig vízpart közelében vagyunk, ráadásul tengerparton, ez a jótékony hatás fokozottan érvényesül. A víz közelsége egyébként is nyugtató hatással bír. A tenger morajlása, hullámzása pedig egyfajta nyugodt, harmonikus, relaxált állapotot eredményez.

A tengervíz fájdalmat csillapít

Enyhíti a reumás megbetegedések tüneteit, csökkenti a migrént és a bőrbetegségek enyhítésére is kiválóan alkalmas. A sós vízzel való terápia az ekcémásoknak, asztmásoknak és a bőrbetegségekkel küzdőknek is erősen ajánlott.

Jó tudni:

Akár szájöblögetéshez is lehet használni.  Enyhíti a fogászati, valamint a fogíny problémákat, hiszen fertőtlenít és csökkenti a gyulladást is. De emellett a tengervíz megvéd a visszerektől és a hajszálér repedéstől is. Akár belsőleg is alkalmazható, persze ellenőrzött körülmények között. A tengervíz elősegíti az emésztést, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinértékét. Valahol ezt kúraszerűen alkalmazzák, de ezt senkinek sem ajánljuk a nyaralás alatt, legfeljebb úgy, ha kikérte orvosa véleményét.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here