A meleg hatása a szervezetre – kánikula, hőségriadó

Meleg hatása a szervezetre: A csapból is a hőségriadó folyik. Oké meleg van, de sokan nem tudják miért is kell ilyenkor fokozottan vigyázni magunkra. Lássuk hogyan hat szervezetünkre ez a nagy meleg.

Meleg hatása a szervezetre – Mi is az a kánikula?

A nyáron több napon, vagy akár heteken át tartó magas nappali és éjszakai hőmérséklet, csapadékszegény időszak. A kánikula szó egyébként latin eredetű és a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz latin nevéből -Canicula, ami kiskutyát jelent – származik, mivel a nyár beköszönte a Szíriusz felkeltével esik egybe.

Meleg hatása a szervezetre – fokozott igénybevétel

A meleg hatására kitágulnak az erek, így a szívre nagyobb munka hárul az átlagosnál. Ilyenkor sajnos megnő az embólia és a szívinfarktus kialakulásának veszélye. A hőség miatt akár lappangó gyulladásos folyamatok is beindulhatnak szervezetünkben.

Meleg hatása a szervezetre – folyadékveszteség

meleg hatása a szervezetre
meleg hatása a szervezetre

A testünk izzadással védekezik a hőség ellen, így próbálja hűteni szervezetünket. Az izzadással viszont rengeteg folyadék távozik testünkből. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani az idősekre és a gyerekekre is, hiszen nekik könnyen felborulhat a folyadék háztartásuk.

Meleg hatása a szervezetre – ásványi anyagokat is veszítünk

Az izzadás során nem csak folyadékot, hanem a szervezet számára értékes és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is veszítünk. Ezek a hiányok pedig számos problémát okozhatnak. A magnézium hiánya például idegessé, ingerlékennyé tesz minket, a káliumhiánytól pedig izomgörcseink is lehetnek. A szívbetegeknek fokozottan kell figyelniük ilyenkor a kálium pótlásra, hiszen ennek az ásványi anyagnak a hiánya szívritmuszavart is okozhat.

Meleg hatása a szervezetre – veszélyben az immunrendszer

A melegben a kórokozók is könnyebben terjednek és szaporodnak, így ne csodálkozzunk ha megfázunk, vagy megbetegszünk. Ezért fontos ilyenkor a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel! Az idegrendszerünket is megterheli a hőség. Az érzékenyebb embereknél akár letargiát és depressziót is okozhat. De gyakoriak ilyenkor az alvás – és koncentrációszavarok is.

Figyeljünk egymásra!

meleg hatása a szervezetre
meleg hatása a szervezetre

A kánikulában figyeljünk a gyerekekre és az idősebbekre, ők a legveszélyeztetettebb csoportok, könnyen kiszáradhatnak. A babáknak ilyenkor az anyatej mellé lehet adni gyengére főzött gyógyteát és visszahűtött forralt vizet is.

Meleg hatása a szervezetre – kiszáradás tünetei:

Legfontosabb a megelőzés, de ha esetleg fejfájást, hányingert, szédülést, vagy száj és szemszárazságot tapasztalunk igyunk folyadékot, mert ezek a kiszáradás első tünetei. Ha nem figyelünk az intő jelekre vesénk, májunk, ízületeink bánják.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a folyadékpótlás hatására sem javulnak a tünetek mindenféleképpen hívjunk orvost. Ha az állapot súlyossá válik mindenféleképp kórházi beavatkozás szükséges.

Hőguta

Hőgutát könnyen kaphatnak a cukorbetegek, érszűkületben szenvedők, vízhajtó gyógyszereket szedők. Ha valaki ebben a nagy melegben kába, fáj a feje, szédül és hány, vagy elveszti eszméletét gyanakodni kell arra, hogy hőgutát kapott. A hőgutás esetekhez mentőt kell hívni, hiszen a betegnek kórházi kezelésre van szüksége. A mentők kiérkezéséig fontos az érintett hűtése, ha még nem eszméletlen akkor pedig adjunk neki hideg vizet.

További cikkek a hőség témában: