A lisztéria tünetei

lisztéria tünetei
lisztéria tünetei

A lisztéria tünetei: Az elmúlt hetekben nagy aggodalomra adott okot, hogy az egyik gyorsfagyasztott termékeket forgalmazó üzem zöldségei lisztéria baktériummal fertőzöttek. Sokan nem tudják mit jelent ez pontosan, mivel is állnak szemben. Mi utánajártunk milyen tüneteket okozhat a lisztéria baktérium, valamint hogyan lehet megelőzni a kialakulását.

A lisztéria baktériummal szennyezett élelmiszer elfogyasztása után súlyos tünetek alakulnak ki. Bár ezek a kórokozók gyakran megtalálhatók az ételeinkben megbetegedést csak nagyobb számú baktérium esetén okoz. Az uniós szabályok szerint egy gramm élelmiszerben 100 egységnyi lisztéria baktérium lehet, hiszen ez még nem okoz gondot. Megbetegedést akkor okoz, ha ez az érték 1000 egységnél több.

Lisztéria-fertőzés

Az erős immunrendszerű, egészséges embereknél gyakran semmilyen tünetet nem okoz a lisztériával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Legyengült szervezet esetén viszont sajnos nagy esélye van a betegség kialakulásának. Veszélyeztetettek a csecsemők, az idős, beteg emberek, valamint a várandós nők.

Lisztéria tünetei

lisztéria tünetei
lisztéria tünetei

A fertőzött étel elfogyasztását követően már másnap megjelenhetnek a tünetek, de valamikor egy hétig, sőt akár 90 napig is lappanghat a betegség. Legtöbbször hányást, hasmenést, fejfájást okoz, ami miatt könnyen össze lehet keverni a gyomorrontással. Szövődményei nagyon súlyosok, okozhat agyhártyagyulladást, vérmérgezést, terhes nők esetében pedig vetélést, vagy halvaszületést is. Azt, hogy valóban lisztériával van-e megfertőződve valaki mikrobiológiai vizsgálatokkal állapítják meg.

Lisztéria fertőzésben veszélyeztetettek:

lisztéria tünetei
lisztéria tünetei

Alkoholisták, cukorbetegek, drogfogyasztók, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek és egyéb krónikus betegségben szenvedőknél az élelmiszer alacsonyabb szennyeződése is okozhat megbetegedést. Ha a tüneteket észleljük magunkon azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyógyulás esélye függ attól is, hogy milyen hamar kezdik el a megfelelő kezelést.

A lisztéria betegség kezelése:

A fertőzötteket antibiotikummal kezelik, ha a betegséget későn azonosítják be és a kliensnek más súlyos betegsége is van, akkor a kezelés akár eredménytelen is lehet. Az enyhe lefolyású megbetegedés szövődmények nélkül gyógyul, a súlyos fertőzés viszont 20-30 százalékban halállal végződik.

Hogyan lehet megelőzni a lisztéria fertőzést?

lisztéria tünetei
lisztéria tünetei

Mellőzzük a nyers húsok fogyasztását, hiszen a lisztéria baktérium hő hatására elpusztul. Az ételeket mindig alaposan süssük át, valamint főzzük meg. A hűtőben ne tároljunk túl sok ideig semmit, hiszen a baktérium 5 napon túli tárolás során könnyen elszaporodhat. A hűtőszekrény belsejét pedig takarítsuk rendszeresen.

Milyen ételekben telepedhet meg és szaporodhat el?

Minden hűtést igénylő élelmiszerben, például fogyasztásra kész élelmiszerek, tej, valamint tej tartalmú ételek, lágysajtok, nyers húsok, nyers halak és nyers zöldségekből készült salátákban is.

Érdekesség a lisztéria kapcsán:

Az Országos Epidemiológiai Központ statisztikái szerint a fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg a baktérium által. Magyarországon 10-20 lisztériás esetet diagnosztizálnak évente, de a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb.

A lisztéria

A kullancs elleni védekezés

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here