Kovászos uborka készítése

kovászos uborka hatása
kovászos uborka hatása

Kovászos uborka készítése Nyáron sokan készítenek a nagy melegben kovászos uborkát. Az ízletes csemege nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Lássuk hogyan hat a szervezetünkre.

Kovászos uborka készítése

kovászos uborka készítése
kovászos uborka készítése

Kovászos uborka hozzávalói:

  • 1db 5 literes befőttes üveg
  • 2-3 kg közepes méretű uborka
  • 2 csomag zsenge kapor
  • 2-2,5 l víz
  • 2 nagy evőkanál só (literenként 1 evőkanál)
  • kb 30 dkg kovászos kenyér

Kovászos uborka elkészítése:

Amíg az uborkákat megmossuk, levágjuk a két végét és bevágjuk kereszt alakban – nem vágjuk végig – addig a vizet a sóval felforraljuk. A befőttes üveg aljára teszünk egy kis kaprot és már mehet is állítva szép sorban az uborka. Az első uborka sorra tegyél még egy kis kaprot és egy gerezd fokhagymát, utána jöhet a következő sor és így tovább. A kihűtött vizet óvatosan ráöntöd, majd kaporral és rajta a kenyérrel zárod a sort, majd rakj a tetejére egy tányért és érdemes az aljára is, mert kiforrhat a leve. Ezután mindenféleképp 3-4 napig jó meleg kell az uborkának, hogy jó íze legyen. Ha túlságosan kiforr a víz, akkor mindenféleképp pótoljuk, mert kifehéredik az uborka ha nem lepi el teljesen a sós lé. A 3., 4. napon figyelgessük, kóstoljuk meg, ha finom, jó ízű leszűrjük, kis üvegekbe rakjuk a levével együtt és három, négy hétig hűtőben tárolhatjuk. Természetesen ízesíteni többféleképpen lehet, van aki tormát, még több fokhagymát és borsot is tesz bele, ez ízlés kérdése.

Mi történik az üvegben a négy nap alatt?

A kovászoláskor olyan baktériumok szabadulnak fel, amik megváltoztatják az uborka ízét. Ez pedig a kovászos uborka esetében a tejsav baktérium. A tejsavas fermentációt a kenyér indítja be. A sós lében elszaporodott baktériumok bejutnak az uborka bevagdosott részei közé. Ez a baktérium a magas hőmérsékletet szereti, bár azért azt nem javasoljuk, hogy tűző napon készítsük az uborkánkat. Ha sikerül megfelelő körülményt biztosítanunk a tejsav baktériumoknak, akkor kiirtják a más folyamatokat beindító baktériumokat.

Hogyan hat a szervezetünkre? – kovászos uborka hatása

kovászos uborka készítése
kovászos uborka készítése

A lében elszaporodó baktériumok segítik az emésztőrendszer megfelelő működését. Emellett a lé tartalmaz B-vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, enzimeket és természetesen tejsavat. A kovászos uborka és a leve fogyasztása tisztítja és egészségessé teszi a gyomrot.

Olyan, mint a probiotikum

Erősíti az immunrendszert, így hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez. Mint azt már megállapították az emésztés megfelelő működése összefügg egészségünkkel, akár mondhatjuk azt is, hogy emésztőrendszerünk egyenlő immunrendszerünkkel. Ezért is csodás a kovászosuborka, pont ott és úgy hat, ahogy kell.

Mire jó még a kovászos uborka?

Használják a változókori hőhullámok ellen, valamint a gyomorfekélyre, az agyműködésre és a cukorbetegségre is jól hat. De akár másnaposság ellen is bevetheted. Általában azért vagyunk egy átmúlatott éjszaka után másnaposak, mert szervezetünkből az alkohol hatására kimosódnak a vitaminok és ásványi anyagok, a kovászos uborka és a leve pedig nem csak pótolja ezeket, még a gyomorműködést is helyre rakja.

Fogyókúra alatt is fogyasztható

Tisztítja, egyensúlyban tartja a szervezetet és mivel tele van enzimekkel, vitaminokkal így nem okoz hiányállapotot. Kalóriatartalma pedig szinte egyelő a nullával.

Rendszeres fogyasztása

Ha rendszeresen tudsz kovászos uborkát fogyasztani sokkal energikusabbá válsz, emésztésed helyreáll és még a bőröd is tisztul.

Egészséges reggeli

Az erjedés folyamata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here