A kanyaró tünetei

kanyaró tünetei
kanyaró tünetei

A kanyaró tünetei. A kanyaró egy kellemetlen, ragályos, fertőző betegség, amely az egész világon elterjedt. Jellemző rá, hogy hurutossággal, lázzal kezdődik, majd kiütésessé válik a test. Lássuk hogyan előzhető meg és mit tegyünk akkor, ha már kialakult a betegség!

A kanyaró okai

A betegség kórokozója egy úgynevezett RNS vírus, melynek egyetlen fajtája ismert. A vírus, ha nem talál gazdatestet szobahőmérsékleten egy-másfél nap alatt elviszíti fertőzőképességét. Cseppfertőzéssel terjed, de akár a légáram is tovább sodorhatja a kórokozókat, ami lehetővé teszi azt, hogy a betegtől távolabb tartózkodók is megfertőződjenek.

A kanyaró tünetei: A vírus a légutakon, a szem kötőhártyáján keresztül kerül a szervezetbe és a környező nyirokcsomókban szaporodik, így sajnos egyre nagyobb mennyiségű kanyaróvírus kerül a vérbe.  Ennek hatására olyan gyulladásos folyamatok játszódnak le a szervezetben, amitől előjönnek a légúti tünetek és a kiütések.

A kanyaró tünetei és lefolyása

kanyaró tünetei
kanyaró tünetei

A kanyaró tünetei

A nagyjából 11 napos lappangási időszak után levertség, hőemelkedés, fejfájás, hányás, hasmenés jelentkezhet. Ezt követően a torok gyullad be, magas láz kíséretében köhögés, rekedtség alakul ki. A beteg kerüli a fényt, közérzete nagyon rossz.

A kanyaró további tünetei:

A bőrkiütés körülbelül két hét múlva jelenik meg. A fül mögött, halántékon, majd az arcon is. Ezek pár nap alatt ellepik az egész testet. A kiütések 5 nap után barnás árnyalatúak lesznek és elmúlnak. Nem okoznak maradandó hegképződést.

Milyen szövődményei lehetnek a kanyarónak?

A kanyaró legsúlyosabb szövődménye az agyvelőgyulladás, valamint ritkán jelentkezhetnek idegrendszeri elváltozások is. De okozhat akár légcső-, tüdőgyulladást, hörghurutot, kötőhártyagyulladást és szívizomgyulladást is. Általában 500 betegből egy meghal.

A kanyaró kezelése:

Egyelőre vírusellenes kezelés nem áll rendelkezésünkre, így a szövődmény nélküli esetben a tüneteket kell enyhíteni, azaz láz – és köhögéscsillapítás, ágynyugalom, fokozott folyadék fogyasztás szükséges. Amennyiben felülfertőződik a beteg az orvos antibiotikumot ír. A gyógyulási esély kifejezetten jó.

A kanyaró megelőzése:

Hazánkban a betegség elleni védőoltás kötelező. Háromkomponensű oltást alkalmaznak. A szervezetbe bejuttatott vírusok gyengített formában vannak jelen és csak nagyon ritkán okoznak mellékhatásokat. Az oltás nem adható be terhesség, lázas, fertőző betegség, vagy károsodott immunrendszer esetén.

Jó tudni:

A fejlett országokban a kötelező védőoltásnak köszönhetően nagyon kevés gyermek fertőződik meg a kanyaró vírussal. Egyébként számos vírus- és bakteriális fertőzés okozhat lázat, felső légúti hurutot, kötőhártya-gyulladást. Tehát nem kell egyből a kanyaróra gondolni. De nagyon fontos, hogy ha bármilyen hasonló tünetet észlelünk magunkon keressük fel a háziorvost, aki eldönti, hogy milyen kezelés szükséges.

Immunerősítés a kanyaró megelőzésére

Immunrendszerünk megfelelő működésével számos betegség elkerülhető. Ezért fontos, hogy figyeljünk testünkre. Immunrendszerünket segítsük mindig vitaminokkal, megfelelő tápanyagokkal és kellő mennyiségű folyadékkal. Ha immunrendszerünk erős felveszi a harcot a betegségekkel szemben, így hamarabb meggyógyulunk, vagy annyira meg sem betegszünk.

Tippek álmatlanság ellen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here