Áldásból teher: egy élet más szemmel (Cikkíró verseny)

baby1
A legnagyszerűbb dolog életet adni egy egészséges gyermeknek. Ám ez nem minden szülőnek adatik meg…

Ádám időre született. A terhesség alatt és a szülés alatt sem volt probléma vele. Kb. 6 hónapos korában vették észre, hogy a fejlődésének nem megfelelően reagált bizonyos dolgokra. Kivizsgálások sorozata következett; vérvételek, ultrahangok. Végül hosszú és idegőrlő hónapok múlva, több orvost felkeresve derült ki, hogy milyen betegséggel néznek szembe a szülők valójában.

baby1

Pontosan milyen betegségről beszélünk?

Az orvosi papírok, zárójelentések összessége gyakorlatilag a vegetatív idegrendszer nem megfelelő működését magyarázták. Nagyon összetett dolog, hisz majdnem az összes olyan fontos szerv idesorolható, mint az agy, gerinc, vese, tüdő, melyek nem jól működése esetén összeomlik a test zavartalan működése.

Mi változott a gyermek viselkedésében?

Az elején említett csecsemőkortól nem produkálta azokat a dolgokat, melyeket egy saját korosztályú, egészséges gyermek mutat meg fejlődése során. A külvilággal való kapcsolata, a mozgás, későbbi szakaszban a járás, a beszéd, az önállóság jelei táplálkozásnál, öltözködésnél. Viszont amit nagyon fontos megemlíteni, hogy valójában örömtelibb szeretettel tudnak az emberek felé nyitni, őszintébbek az átlagnál. A szeretetet nemcsak, hogy adják, de igénylik is.

Hogy tudták Önök feldolgozni, hogy gyermekük beteg?

Ha egy szóval szeretnék választ adni, „sehogy”. Igyekszünk a helyzettel és a vele járó nehézségekkel együtt élni. El kellett fogadnunk ezt az állapotot, és erősnek maradnunk.

Valóban “nagy teher” egy beteg gyermek nevelése?

Igen, de nemcsak „teher”, hanem nagy áldozat az egész család számára. A sérült gyermekeket másképp kell nevelni és a család összes tagjának el kell fogadni saját egyéniségét a vele járókkal – akár pozitív, akár negatív – el kell tudnunk fogadni, tolerálni kell.

Miben különbözik egy napjuk egy átlagos családéhoz képest?

Igazából mindenben. Napi egy 24 órás felügyeletet igényel. Kiskorában az epilepsziára kellett odafigyelnünk, hisz bármikor előjöhetett. Sajnos sűrűbben is jelentkeztek, mint általában. Később arra kellett figyelnünk, hogy ne menjen el a házból. Volt rá példa, hogy éjjel kiment a lakásból, mondván, hogy megy az édesapja után dolgozni.

Ami még jellemzi az ilyen sérült gyermekeket, hogy jó érzékük van arra, hogy ki az, aki elfogadja és elfogadtatja magát. Ezt nem lehet irányítani, vagy szívből jön az egészséges embernél, ergo elfogadja vagy csak látszatát kelti.

Ha jól tudom, Ön beteg gyermekekkel foglalkozik. Már előtte is ez volt a munkája, vagy ennek a hatására kezdett neki?

Volt előtte munkám, de mivel gyermekem betegségéből kifolyólag nem tudtam dolgozni, így úgy véltem, hogy olyan „munkát” vállalok és szeretnék csinálni, mellyel a hasonló családokat tudom segíteni, támogatni, lelki támaszt nyújtani. Ezért olyan civil szervezet részese lettem az évek folyamán, ahol a hasonló és más sérült fiatalok és családjaik számára tapasztalatot, segítséget tudjak nyújtani.

Esetleg tanács azoknak a szülőknek, akik először néznek szembe ezzel az életre szóló ” problémával”?

Azt a szeretetet, amit adnak ezek a gyermekek, nem tudja senki és semmi megadni, elvenni. Nagy kitartásra van szükség, egyaránt anyai, apai odaadásra, szeretetre, mely segít átvészelni a nehéz pillanatokat.

Nem sajnálni, sajnáltatni kell gyermekünket, hanem életünk és közösségünk részeseként kell kezelni, nevelni.

 

barbi930619

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here