Vitaminban gazdag kirándulás

szeder

Jó hír azoknak, akik a következő hetek időjárását valamelyik erdőben tervezik átvészelni: érik a vadszeder, és még érni is fog jó sokáig. Persze a rutinos erdőjárók erre csak megrántják a vállukat: na és, az erdőben mindig érik valami. És igazuk van.

 

Azért a vadszedernél mégis csak érdemes egy kicsit megállni, felhúzni a hosszú szárú gumikesztyűt, becsörtetni a bozótba, és annyit szedni belőle, amennyit csak lehet. A vadszeder ugyanis nem csak C vitaminban nagyon gazdag, hanem a legújabb kutatások szerint csökkentheti az olyan, korral együtt járó krónikus megbetegedések kialakulásának esélyét, mint az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a rák. A lila gyümölcsök, mint például az áfonya, a vadszeder, a fekete ribizli és a szilva rendszeres fogyasztása a sclerosis multiplex és a Parkinson-kór kialakulásának esélyeit is csökkenti. Ehhez a hatáshoz persze nagyon sokat kellene enni belőlük, de ha nem a piacon vesszük meg a vadszedret (elég kicsi rá az esély, hogy találunk), hanem tényleg kapjuk magunkat, és elmegyünk érte az erdőbe, akkor a tiszta levegőn végzett testmozgás jótékony hatása is hozzáadódik a gyümölcs jóságához.

 

szeder

 

Tapasztalataink szerint nagyjából szeptember közepéig, ha szerencsénk van végéig is lehet vadszedret szedni a Soproni hegységben – nagyjából minden út és ösvény mellett. A legismertebbek ezek közül a Ciklámen ösvény, amely a Károly kilátóhoz vezet, és amely mentén ilyenkor – nevéhez hűen – gyönyörű, lila ciklámenek nőnek. Itt jegyeznénk meg önjelölt botanikusoknak és gyűjtőknek, hogy kiásni és hazavinni semmi értelme, egyrészt mert védett, másrészt pedig úgysem bírja ki a klímaváltozást, ott érzik jól magukat, ahol vannak. A másik ilyen kiváló szedertermő hely a Muck-on a Moha panzió felé vezető út mellett van.

 

Természetesen senkit sem szeretnénk az erdő letaposására és széthordására bíztatni, ugyanakkor a termés mennyiségét tekintve úgy tűnik, egy cseppet sem árt a szederbokroknak az arra járó turisták étvágya. Nemigen láttunk ugyanis még embert, aki az érés idején nem szedret majszolva ment volna végig az úton, az ágak mégis roskadoznak a heteken át érő, így a zöldtől a feketéig sokféle színben pompázó gyümölcsöktől.

 

Ha pedig sikerült kicsalogatni valakit az erdőbe, aki máris tudja, hogy ebből ugyan rendszer nem lesz, csak most az egyszer szeder kedvéért mégis kijött, annak még egy tipp: ha visz magával egy nejlon zacskót, egyúttal összegyűjtheti a komplett karácsonyi dekorációhoz szükséges fenyőtobozokat is.

Lassan pedig lepotyognak a szelídgesztenyék is a fákról, csak szólunk.

 

Írta: Borsos Bori

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here