Partyszezon, irány a kert!

kerti_party

Eljött a végtelen szabadtéri dorbézolások és party-k időszaka, jó a dolga annak, akinek árnyas kertje van. A kerti party-k legnagyobb előnye egyébként, hogy nem csak a vendégek lazulhatnak közben, hanem a vendéglátó is. Ha elég ügyes.

kerti_party

A kerti party szezonra elég csak egyszer felkészülni, de akkor alaposan, és így bármikor, de tényleg bármikor rögtönözhetünk egyet. Legfontosabb az árnyék, amire már tavasszal gondolni kell. Ha nincs még a kertben fa, ültessünk gyorsan egy-két füzet. Igénytelen növény, és olyan gyorsan nő, hogy már az első évben értékelhető árnyékot ad a lombja. Ha ezt elmulasztottuk, kénytelenek leszünk vásárolni egy pavilont, vagy egyéb, mesterséges módon megoldani az árnyékolást, mert a hőguta azért el tudja rontani a bulit. Ha ez megvan, pihenhetünk nyár elejéig, de akkor aztán elő a kerti bútorral! Legyen nagy (és több) asztalunk, és számos székünk, mert az első pár party sikere után gyorsan felbátorodik az ember a vendégek számát illetően. Végső esetben a sörasztal is megteszi padokkal, legfeljebb nem dőlnek hátra.

Az állandó kellékel közül szintén fontos a jó tűzhely. A legjobb, ha van grillező, és tűzrakó hely is, ki tudja, lehet, hogy van, aki még mindig a nyílt láng fölött forgatott zsírszalonnára gerjed. Komolyra fordítva, bizonyos vendégszám fölött már nem túl praktikus szelet húsokat sütni, ellenben egy megfelelő űrtartalmú bográcsban főtt gulyás, vagy babos pacal akár 50-100 embert is boldoggá tud tenni.

Na, de hagyjuk a végleteket, gondoljunk inkább egy laza „átugranak páran” kaliberre. Ahhoz, hogy vendéglátóként bármikor lazán tudjunk abszolválni egy kerti bulit, rendezzünk be a mélyhűtőbe tetemes mennyiségű grillkolbászt, illetve szeletre vágott húsokat. Utóbbiakat bepácolni nem olyan nagy feladat, a kiolvasztás meg ebben a melegben – hát ne kezdjünk közben függönymosásba, mert nem lesz időnk befejezni. Az ennivaló kérdését ezzel ki is pipálhatjuk, illetve ott van még a saláta ügy. Elsőre biztos merész ötletnek tűnik, de könnyen belátható igazság: akinek van kertje, nyilván van, vagy tud csinálni pár négyzetméter szabadon felhasználható termőföldet is. Szórjunk bele rukkola-, vagy madársaláta magot, vagy végül is bármi megteszi. A lényeg az időzítés, és a szakaszos vetés, és ha szerencsénk van, egész nyáron, minimális energiaráfordítással, gyakorlatilag ingyen lesz salátánk. Ezek egyéként rendkívül igénytelen növények, csak locsolni kell néha. Kisebb munka, mint elmenni a boltba, és megvásárolni, ugyanakkor végtelenül romantikus a saját termésünket fogyasztani.

Rutinos kerti party-zók az ital kérdésből sem csinálnak ügyet. Egyrészt úgyis hoznak a vendégek, ez szinte biztos, másrészt viszont tartsunk otthon mindig citromot és cukorszirupot! Pofonegyszerű, vizet forralunk, és beleöntünk sok cukrot, annyit, amennyit képes felvenni. Bármeddig eláll. Aztán lehűtjük, üvegbe töltjük, és hihetetlenül gyorsan átlényegíthetjük limonádévá, mojitová, és gyümölcsös italokká. Utóbbi úgy készül, hogy összeturmixolunk vízzel némi gyümölcsöt, öntünk hozzá cukorszirupot, jeget, citromot, szívószálat bele, és kész. Aki különleges, de ennél jóval kevesebb mosogatással járó italt szeretne, az ízesítheti a nagy kancsó limonádékat rózsavízzel (török boltokban kapható), levendulás cukorral (levendulavirágot ledarálunk sok porcukorral), vagy fehér rummal, de az már más kategória. Azért legyen a kertben egy tő menta is, abból baj nem lehet. A jégről viszont semmiképp sem feledkezzünk meg, jó sok fog fogyni belőle, ahogy szalvétából is. És persze a tüzelőről sem árt nagy mennyiségben gondoskodni.

Végül pedig az evőeszközkérdés. Használjunk műanyagot, vegyünk belőle úgy párszázat, ha nem fogy el, jövőre is jó lesz. A buli utáni mosogatást úgysem úszhatjuk meg, mert a tálak, csipeszek, kések, deszkák mégiscsak ott fognak tornyosulni, de legalább a poharak, tányérok és evőeszközök nem.

Plusz egy ötlet: hihetetlen mennyiségű időt tudunk megtakarítani magunknak, ha kiteszünk egy nagy szemetest, és ez nem csak a szokásos lustaság miatt hasznos, de sokkal összeszedettebb marad az összkép, ha a idő közben nem borít el mindent a szanaszét heverő műanyag. Ha van, és látják, általában használják is a vendégek.

Írta: Borsos Bori

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here