Karácsony Múzeum, Szentendre

karacsony_muzeum_szentendre

Karácsonyi készülődésünk jegyében kihagyhatatlanok az adventi vásárok, kiállítások. Nehéz ebben a műfajban újat mondani – kérdés, hogy kell-e egyáltalán, hiszen karácsonykor pont a hagyományok a lényegesek – de Szentendrének, a kis ékszerdoboznak, a festők városának sikerült.

A gyönyörűen felújított kanyargós utcákon, rejtélyes sikátorokban eltévedni nem csak Advent idején kellemes, de ilyenkor a legszebb. Mindenhol apró kávéházak, finom illatú cukrászdák bukkannak elénk, utunkon elkísér a forralt bor és a sült alma illata. A meghitt félhomályt egy helyütt óriási fényár váltja fel, erősödik és torlódik a tömeg, majd hirtelen ott állunk a felújított Hubay-ház bejáratánál, s a Karácsony Múzeum ajtaja már tárul is ki nekünk.

 

Ha eddig nem lettünk volna a megfelelő hangulatban a cseperésző őszi esőben, ez egy csapásra megváltozik! Benn meleg van, egymás után szólalnak meg az andalító dalok, s a bolt minden négyzetméterére jut egy angyalka, gömb – tobzódunk a karácsony kellékeiben!

 

szaloncukor

Minden létező szín és forma, a klasszikustól a csajosig, minden stílus megtalálható itt!
Nem győzzük kapkodni a fejünket, egyre csak kattog fényképezőgépünk vakuja, egyik ámulatból a másikba esünk, egymást bökdössük: „Láttad azt? Figyelj oda, nézd azt!”
Kacagunk, mint a kisgyerekek, elfelejtjük a gondot, a bajt, a nyűgöt, itt minden értünk van, mintha csak gyermekkorunk régi és rég feledett ünnepei újraélednének a feledés homályából.

 

Aztán odaérünk az elmúlt másfél évszázad karácsonyait bemutató vitrinek elé. Saját kezűleg, maradék anyagokból készített „szegényes” díszek, mégis oly meghatóak. Kézzel sodort karácsonyfák, filléres emlékek, 1850-ből itt maradt szaloncukor. Aztán jönnek sorban a polgári, majd a szocializmusból már általunk is ismert díszek. Olyanok, amelyek már nekünk is voltak. Felejthetetlen élmény a gyűjtemény, s a legszebb még a végén vár: a nefelejcscsokorral díszített házi áldás, melyet azonnal megvásárolnék, ha lehetne.

A Múzeum, az igazi földi mennyország nagy és kis gyerekek számára egész évben nyitva áll, hiszen csak rajtunk múlik, s minden nap karácsony van!

 

Beszéljenek a képek!

 

karacsony_muzeum_szentendre2

karacsony_muzeum_szentendre3

karacsony_muzeum_szentendre4

 

A múzeumról bővebben honlapjukon tájékozódhattok: http://www.hubayhaz.com/

 (Lippai Ildikó)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here