Attila domb – Ahol az ősi erők dolgoznak

kincsemlovaspark

Első ránézésre csak egy csinos birtok vadasparkkal, minigolf pályával, lóistállókkal és szállodával, de aki ismeri a környéket, vagy éppen ezért jött ide, az tudja, hogy az Attila dombnak gyógyító erőt tulajdonítanak. A hely évente több tízezer embert vonz ide, ám ottjártunkkor egyáltalán nem tapasztaltunk tömeget, de még a zavaróba hajló népsűrűséget sem.

 

kincsemlovaspark

 

Blaskovich Ernő, a tápiószentmártoni birtok hajdani tulajdonosa Priscos rhetor (akit Gárdonyi A láthatatlan emberéből ismerhetünk) leírása alapján arra következtetett, hogy valaha ezen a helyen állhatott Attila, a hun fejedelem fapalotája. Márpedig a természettel együtt élő nomád népek tudták, hogy hol kell tábort verni – itt! A feltételezés nyomán ásatásokba kezdtek, és meg is találták az arany csodaszarvast, amely most a Nemzeti Múzeumban látható. Egy másolata pedig a tápiószelei Blaskovich Múzeumban is megnézhető, ami az ország egyetlen, berendezésével együtt épségben megmaradt köznemesi kúriája. Ez persze a helynek „csak” a kulturális vonatkozása, de nem ezért látogatnak ide tömegével az emberek, hanem mert az Attila domb csodatévő, gyógyító erejében bíznak.

 

Arra semmiképpen sem vállalkoznánk, hogy tudományos levezetésekbe, magyarázatokba bocsátkozzunk, mindenesetre a helyben olvasható tájékoztatók „energiáról” írnak, illetve mágneses erőről, amely sokszorosa annak, amit például a híres franciaországi zarándokhelyen, Lourdes-ben mértek. Ahhoz, hogy a gyógyító hatás érvényesüljön, bajtól függően persze több-kevesebb időt el kell tölteni a birtokon. Bár az energia központja állítólag az Attila domb, a hatás a környéken is érzékelhető, még a szállodában és az étteremben is.

 

Mivel sem a természetes orvosláshoz nem értünk, sem hitelt adni nem szeretnénk mindenféle reklámkiadványoknak, elmeséljük inkább, hogy mit tapasztaltunk ottjártunkkor. Először is megszállt minket a béke, ahogy alighanem az Attila domb és a Kincsem Lovaspark valamennyi vendégét. Nem volt hangoskodás, nyivákolás, rosszalkodás, de még gyereket vörös fejjel megrovó, vagy sziszegve moderáló felnőtt sem, ami elég ritka azokon a helyeken, amiket jellemzően gyerekkel látogatnak. Nyugalom volt, és sok nevetgélő, mosolygó ember. A vadaspark állatai egy hatalmas kifutóban laknak, láttunk spontán szarvas viadalt, a baromfiudvar pedig kifejezetten „cuki” volt a sok kis kopasznyakú tyúkkal. 

Láttuk, ahogy szopnak a kismalacok (egyszerre négy koca is derékra dobta magát, biztos általános etetés idő volt), és rengeteg, gyönyörű lovat. A lovaspark egyébként Kincsemről, a csodaparipáról kapta a nevét, amely itt élt, és minden versenyt megnyert – a leírás szerint – ez utóbbi nyilván az errefelé bőségesen áradó energiának köszönhető.

 

 

kincsem_lovaspark_kopasznyakuak  kincsem_lovaspark_malacok

 

Összességében abban maradtunk, hogy akár van csodatévő, gyógyító energia az Attila domb-Kincsem Lovaspark komplexumban, akár nincs, örülünk, hogy elmentünk, mert egy csodálatos, békés, gyönyörű őszi napot töltöttünk ott, és ezért jó szívvel ajánlhatjuk másoknak is.

/Borsos Bori/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here