Könyvajánló – Suzanne Collins: Az éhezők viadala

az_ehezok_viadala

Gyakorló tanárként tudom, mennyire nehéz egy kamaszkor kezdetén lévő 10-13 éves gyerekeknek megfelelő olvasmányt találni. A mesék, lányregények világa már leáldozott, a kötelezők nagy része  pedig olyan problémákat vet fel, melyekkel ők már nem tudnak azonosulni, a vámpírsztorik egy idő után unalmasak…és így tovább, folytathatnám. Mindig van kifogás arra, hogy miért nem olvasnak.

 

De…az a könyv, melyet most fogok bemutatni, egyikre sem hajaz a fentebbiek közül. Ez a könyv letehetetlen, sodró, izgalmas! Van benne szerelem, árulás, barátság, küzdés, áldozathozatal, harc a túlélésért – izgalmas és mégis elgondolkodtató, továbbgondolásra késztet. Lehetetlen nem arra gondolni folyton: mi mit tennénk a főszereplő helyében, vállalnánk-e a veszélyeket, hogyan kombinálnánk a túlélésért folytatott minden napos küzdelemben?!

az_ehezok_viadalaMert erről szól: a túlélésről. Csak itt gyerekek a főszereplők, s ez lehetőséget ad az azonosulásra. Adott egy ország, Panem. Az egykor oly ragyogó és fejlett  Észak-Amerika romjain ma tizenkét Körzet osztozik, a tizenharmadikat lázadásért már megsemmisítette a  távoli és idegen Kapitólium. A Kapitólium kegyetlen és zsarnoki: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt, összesen huszonnégyet, akik aztán egymással, a tv-kamerák előtt, életre-halálra küzdenek. Természetesen a végén csak egy maradhat!  Valóságshow a nap 24 órájában, élő, egyenes adásban!

Főhősünk, Katniss Everdeen tizenhat éves, és családfenntartó. Apja balesetben meghalt, anyja mélyen depressziós, húga még kicsi. Pontosan tizenkét éves. Idén először vesz részt az Aratóünnepen. Kisorsolják. Prim Everdeen halálra ítéltetett: fiatal, fejletlen – meg kell menteni! Katniss számára egyetlen lehetőség kínálkozik: önként kell odadobnia magát a hatalomnak, s így kiszolgáltatnia magát a biztos halálnak. Biztos? Hiszen Katniss nem először néz farkasszemet a halállal, számára a túlélés a mindennapok része, stratégia! Katniss agyában csak fontos dolgok forognak önkéntesnek jelentkezése után: vissza kell térnie a családjához, s rendezni Gale-lal, vadásztársával kapcsolatos érzelmeit, s mindenekelőtt: meg kell nyernie a versenyt!

 

Ehhez azonban olyan döntéseket kell hoznia, amelyek végzetesen megváltoztatják személyiségét. A harcban az erkölcs véglegesen megszűnni látszik, az emberség elveszni, s közben szembekerül mindennel és mindenkivel. S ott van még Peeta is…

 

Hihetetlenül sodró, sok-sok feszültséggel teli mű Az éhezők viadala. Szinte kiszámíthatatlan, hogy a következő oldalon mi vár majd minket, s ezért nehéz letenni.

 

Én ma reggel végeztem vele. S majdnem agybajt kaptam, mikor az utolsó oldalon a következő várt: “vége az első könyvnek”.

Lesz folytatása, kell, muszáj, mert a regényben megtörtént sorsforditó események után vissza kell térni a régi életbe, de óhatatlanul felmerül a kérdés: lehet-e visszatérni? Hogyan fog megváltozni Kattniss és családjának élete? Hogy lehet Gale szemébe nézni, el lehet-e felejteni Peetá-t, lehet-e folytatni ott, ahol abbahagytuk? Lehet-e bűntudattal élni, még akkor is, ha csak az életben maradásért kellett gyilkosságot elkövetni? Megtorolja-e a hatalom az árulást, a lázadást? S a legfontosabb: boldog tud-e lenni Kattniss?

 

Rendkívül jó, izgalmas könyv Az éhezők viadala, a maga brutalitásában. Sok ilyen kellene, s akkor a gyerekek imádnának olvasni.

Itt bele is tudtok olvasni:

 

http://www.trndload.com/hu/agave-konyvek/suzanne_collins_az_ehezok_viadala_reszlet.pdf

S tavasszal jön a film is!

 

 

Lippai Ildikó

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here