Janey Downshire – Naella Grew: Kezelési útmutató kamaszokhoz

kezelesi utmutato kamaszokhoz

Egy kamaszodó gyerekkel egy fedél alatt élni embert próbáló feladat. Ám közös életünknek nem muszáj örökös csatározásból állnia! Mi lenne, ha kilépnénk a parttalan viták és öngerjesztő veszekedések ördögi köréből, és holnaptól valami egészen újat próbálnánk ki? Janey Downshire és Naella Grew nem a levegőbe beszélnek, mindketten viselkedésterapeuták és többgyermekes anyák. Ebből az olvasmányos és praktikus kézikönyvből megtudhatjuk, hogyan befolyásolható a kiszámíthatatlan kamaszviselkedés, mire érdemes odafigyelnünk, ha gyerekünk beleveti magát az éjszakába, netán tiltott vizekre téved, s miképp találjuk meg az egyensúlyt túlféltés és a gyeplő eleresztése között. Egyszóval hogyan teremthetünk otthonunkból bensőséges, meghitt fészket, ahová jó hazamenni.

 

kamasz30B1

 

A könyv közérthető stílusban, szemléletes, hétköznapi analógiák segítségével mutatja be, mi zajlik a kamaszodó gyermek szervezetében, milyen pszichés, agyi és hormonális változások tehetők felelőssé labilis magatartásáért, és hogyan állíthatjuk saját szolgálatunkba ezeket a változásokat, illetve gyermekünk változékonyságát. Az elméleti részek sohasem öncélúak: abban segítenek, hogy ne csak a felszínt lássuk, de a problémák mélyebb rétegeit is, például a jellegzetes viselkedések, hangulatok és gondolkodási sémák okait. A könyv egy személyiségtipológiai fejezetet is tartalmaz, amely folyamatként, élmények és válaszreakciók dinamikusan változó rendszereként fogja fel a személyiséget, és az egyes személyiségtípusok jellemző problémáinak életszerű példákkal való bemutatásakor hasznos tanácsokkal szolgál e problémák hatékony orvoslására is. A szerzők az egyes témakörök tárgyalásakor figyelmet szentelnek a fiúk és a lányok közti különbségeknek is.

Külön fejezet foglalkozik a függőség kialakulásával, természetével és manapság legjellemzőbb forrásaival, illetve azzal, hogyan vehetjük észre az árulkodó jeleket. Szintén önálló fejezetet kaptak az internetes kommunikáció és a legújabb technológiai eszközök előnyei és árnyoldalai, többek közt a befolyásolható kamaszra veszélyt jelentő internetes közösségek, a pornográfia, a számítógépes játékok vagy az SMS-nyelv buktatói. A két fejezet egészséges alternatívákat is kínál.

Ám a Kezelési útmutató kamaszokhoz nemcsak gyermekünk megértéséhez ideális olvasmány: a szülő-gyermek viszony olyan kétoldalú kapcsolat, amelyben mindinkább az egyenrangúságra érdemes törekednünk a felnőtté válás rögös útjára lépő gyermekünkkel, úgy azonban, hogy bármikor támaszt nyújthassunk neki, miközben nem érzi tolakodónak jelenlétünket. A szerzők górcső alá veszik, hogyan fejleszthetjük szülői képességeinket, empátiánkat, hogyan tehetünk szert nagyobb önuralomra, és miképp válhatunk követendő példává, könyvük zárlatában pedig a jellegzetes családi kapcsolatok rendszerében is elhelyezik a gyermeket.

A Szülők könyvtára legújabb darabja méltó folytatása a Nincs rossz gyerek és az Ordításmentes gyerekneveléscímű könyvekkel útjára indított sorozatnak, mely naprakész tanácsokkal szolgál korunk ezernyi kétséggel és kérdéssel szembesülő szülőinek.

A könyv megvásárolható a Jaffa Kiadó webáruházában: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here