Könyvajánló: Eva Menasse – Bocsánatos főbűnök

Menasse_Bocsanatos_fobunok_kicsi_nagy

Első sikeres regénye, a Vienna –  a nagyon eredeti  családregény  után –  Eva Menasse, osztrák-német írónő újabb kötettel jelentkezett, Bocsánatos főbűnök címmel.

 

Menasse_Bocsanatos_fobunok_kicsi_nagy„Restség, Torkosság, Bujaság, Harag, Kevélység, Irigység és Fösvénység” – az elbeszélések a bibliai bűnöket idézik. Ahogy ebből is látszik, ezek a bűnök már nem halálosak, megbocsáthatóak. (Az anekdota szerint Menasse eredetileg a bocsánatos jelzőt nem akarta beilleszteni, erre Günter Grass, a mű elolvasása után vette rá.)

Én kicsit túlzásnak éreztem ugyan a  hét főbűn köré csoportosítani a novellákat, bár el kell ismerni felkelti az érdeklődést, de hibája, hogy egészen mást ad, mint a cím alapján várnánk.

 

S, hogy mit kapunk?

Precíz, elemző, pszichologizáló, igazi osztrák prózát. Menasse orvosnak készült, s ez érződik is a műveken. Minden cselekedetnek megkeresi az indítóokát, felgöngyölíti a tettekig vezető folyamatokat – ám megoldást, „gyógyírt, orvosságot” nem ad „betegeinek”, nincs Purgatórium, nem jutnak el a Paradicsomba, vegetálnak tovább a „Pokolban”.

Gyönyörűen, rétegről rétegre haladva ábrázolja az osztrák társadalmat, rendkívül összetett és finom jellemábrázolásokat olvashatunk tőle, pedig részvéttel és kellő érzékenységgel közelít hőseihez, sosem ítéli el őket.

Az elbeszélés-sorozathoz az ihletet a világhírű Anne Sofie von Otter egyik CD-je adta, melynek hangzásától nem tudott szabadulni Menasse. Ez a „harangkongás” – ahogy fogalmaz – végigkíséri a művet, baljós hangulatot kölcsönöz neki, mely a finom humor ellenére is dominánsabb.

Menasse saját bevallása szerint „kontrollmegszállott”, ha írás közben azt érzi, hogy unatkozni kezd, azonnal törli az addig beírt szöveget. Magával szembeni hihetetlen kritikussága teszi azt, hogy a kötet elbeszéléséi végig feszesek maradnak, egyetlen pillanatra sem lankadhat az olvasó figyelme.

Ajánlom mindenkinek!

 

Lippai Ildikó

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here