Kiderült, hogy legtöbbjüket játék közben egyáltalán nem a nagy nyeremény reménye motiválja, sokkal inkább maga a játék.

 

A kutató elsősorban azokra a szerencsejáték-függőkre fókuszált, akik magányosan ülnek egy-egy játékgép előtt, és látszólag a teljes külvilágot kizárják a tudatukból játék közben. Egy édesanya, Mollie – aki egyébként egy szállodában dolgozik – arról számolt be, hogy számára az a legnagyobb eredmény, ha minél tovább játékban tud maradni, míg egy másik alany arról vallott, hogy neki a játékgép a szerelme, a barátja, sőt még ennél is több, valójában a gép egy porszívó, amely kiszívja belőle az életet, illetve őt magát kiszívja az életből.

 

A kutató még az 1990-es évek elején merült el a témában, az évtized végére pedig már Las Vegasba költözött, hogy minél behatóbban tanulmányozassa a játékfüggőket. Megállapította, hogy a külvilág kizárásának vágya sok emberben megvan – elég a járműveken megfigyelni, hányan bújnak telefonjukba egész út alatt -, ám a komoly függőség az amerikaiak 1-2 százalékát érinti csupán, ugyanakkor ez a néhány százaléknyi ember generálja a szerencsejáték üzlet bevételének 30-60 százalékát.

 

Schull megfigyelte, hogy a legújabb játékgépek már inkább a gyakori kis nyereményekre mennek rá, mint a ritka jackpotra, ugyanis a gépek üzemeltetői is rájöttek: a játékosokat zavarta, hogy amíg a jackpot nyeremény kifizetődik, ők nem tudnak tovább játszani. Emellett az is kiderült, hogy a legtöbb játékosnak semmiféle szisztémája nincs a játék során, egyszerűen csak játszanak és kész.

 

jatekgep

 

Schull hangsúlyozta, hogy a játékgépezés nem hasonlítható össze egy mozijegy beszerzésével, vagy egy sima bevásárló körúttal, mert míg előbbiek időben behatárolhatóak, utóbbi egy folyamatos, parttalan pénzkiadás, mely során az alany elveszíti tér- és időérzékét, valamint döntéshozó képességét is. A szakember szerint hasznos lenne, ha a könyvében leírtakkal mindazok megismerkednének, akik a szerencsejátékkal kapcsolatos törvényeket hozzák, mert talán ezáltal számukra is világosabbá válna, miként veszik át ezek a gépek a hatalmat egyes emberek felett.

Forrás: medipress