Ahogyan a múltkor ígértem, írok a hőgutáról és a hőkimerülésről. Őszintén szólva ezt (a mi szintünkön) felesleges nyelvészkedésnek tartom, ugyanis régen rossz, ha ebben különbséget kell tennünk, mert ugyanazon dolog súlyossági fokozatairól van szó, és a lényeg a megelőzés lenne, vagyis hogy se hőgutát se hőkimerülést ne kapjunk.

 

Ismétlésképpen a múltkori cikkből:

Hőség-kollapszus: verejtékezés, bőrerek tágulása, és kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg.

Napszúrás: tartós napsugárzás éri a fejet, és gyakorlatilag begyullad az agyhártya (csak nincs vírus vagy baci a képben, azaz steril gyulladásról van szó). Fejfájás, kábultság, szédülés, láz léphet fel. Kissé megemelt felsőtesttel fektesd a beteget, hideg vizes borogatást tegyél a tarkóra. Algopyrin adható. Ha a testhőmerséklet 39 fok feletti vagy tudatzavar lép fel, hűtőborogatás és sürgős kórházba szállítás szükséges. Legjobb azonban a megelőzés: ne menjünk ki a tűző napra, fejfedő mindig legyen, különösen kisgyerekeken.

 

hoseg

 

Hőkimerülés

A maghőmérséklet, vagyis az (elvileg) végbélben mért hőmérséklet nem éri el a 39 Celsius fokot (ez hónaljban 38,5-öt jelent). Két formáját különítjük el, a sóhiányos és vízhiányos formát.

Sóhiányos: az erőteljes verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem sót is veszítünk. Ha ezt tiszta vízzel pótoljuk, vagy nem eszünk mondjuk rágcsát a víz mellé, akkor úgymond “felhígulunk”, vagyis vízmérgezést kapunk. Kissé tudományosabban, a szervezet folyadéktereinek az ionegyensúlya felborul. Ennek következtében izomgörcsök, hasi görcsök, bágyadtság, súlyos esetben keringésösszeomlás léphet fel. Az orvos sótartalmú injekciót ad, ha erre nem rendeződik az állapot, akkor irány a kórház.

Vízhiányos hőkimerülés: még sima vízzel sem pótolt izzadás az oka (nem csak a meleg, a sportolás is kiválthatja). Láz, verejtékezés, szomjazás, látászavar, légzési nehézség, izomgörcsök, szapora pulzus, hányinger jellemzi. Ellátása intézeti, de addig is fektessük le,  hideg vízzel borogassuk a beteget.

 

Hőguta

Bár szokás mondani, ha valaki rosszul van a melegben, a szó szoros értelmében vett hőguta hazánkban alig fordul elő. Fejfájás, kábultság, tudatzavar jellemzi, eleinte a bőr kipirult, forró, száraz, később hűvös, sápadt. A kialakult hőguta eszméletvesztéssel, 39 fok feletti lázzal jár, és figyelemre méltó, hogy ekkor már nem izzad a beteg. Kezeletlenül halálos, a túlélők egy részénél maradványtünetekkel gyógyul.

 

Ugye meggyőztelek, hogy igyál eleget, vegyél kalapot és hőségriadóban ne menj ki a napra? (ha tudod, pacsálással is hűtsd magad!)

 

Forrás: Háziorvos Blog

www.jobbulast.com