Küszöbön az allergiaszezon, és az ezzel járó kellemetlenségek ideje. Már attól tüsszögni kezdesz, ha természetfilmet nézel a tévében? Néhány ötlet a túléléshez :)

 

Ez a betegség nemcsak a szervezet védekezőreakciója, az esetek nagy részében lelki trauma is állhat a háttérben. Avagy rossz szokások keseríthetik meg az allergiára hajlamos ember életét.

 

Ha a meglévő allergiánk hirtelen rosszabbodik, vagy gyarapszik az allergének száma, érdemes átgondolni, mi válthatja ki a fokozott reakciókat. Ha tehetjük, változtassunk az életvitelünkön, szabaduljunk meg a stresszt kiváltó kellemetlen feladatoktól. Ha egyedül nem megy, vegyük igénybe az allergológus mellett lelki tanácsadó, pszichológus segítségét is, hogy könnyebben viseljük az élet terheit.

 

allergia_idoszak

 

Emellett azonban vannak olyan rossz szokások, melyek megnehezítik az allergia viselését.

Az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Társaság szakértői szerint az alábbi öt dologra érdemes odafigyelni az allergiás megbetegedésekben szenvedőknek:

 

1. Gyümölcs-és zöldségfogyasztás

A pollenallergiában szenvedők hajlamosabbak a gyümölcsök és zöldségek által kiváltott allergiákra is.

A nyír- és égerfára allergiások legtöbbször a zeller, a cseresznye és az alma fogyasztásakor tapasztalnak tüneteket. A fűfélék esetében a paradicsom, a burgonya és a barackfélék okozhatnak problémát.

Tapasztaljuk ki, mely zöldség vagy gyümölcs fokozza a panaszainkat, így elkerülhetjük ezek fogyasztását.

 

2. Rossz légszűrő használata

A pollenszűrők használata jó szolgálatot tehet, de mindenképp bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelő légszűrőt veszünk. Az olcsó légcserélő berendezések ugyanis nem használnak, sőt az ionizáló elektrosztatikus légszűrők még irritálhatják is az allergiásokat. Fontos még, hogy rendszeresen cseréljük a légszűrőket.

 

3. Szellőztetés

Bár a gyakori légcsere elméletileg jót tesz, mégis, ezáltal több pollen kerül a lakásunkba, mely megtapad a szöveteken, bútorokon, így fokozva az allergia tüneteit.

 

4. Halogatás

Érdemes jóval az allergiaszezon előtt, megelőzésképp felkeresni az orvost. Ne várjuk felkészületlenül a pollenszezont, így ugyanis nehezen kerülhetjük el a komolyabb tünetek kialakulását. Fontos, hogy ahogyan a korunk, úgy az allergiánk is változik, nem biztos, hogy ugyanazon gyógyszer évekig hatékony marad a betegség ellen.

 

5. Öngyógyítás

Ne kísérletezzünk magunkon, ne kérjük el a szomszéd gyógyszereit, azzal a felkiáltással, hogy neki is használt. Minden allergia személyre szabott, tájékozódjunk szakembernél, így hamarabb megtaláljuk a legjobb megoldást a betegség kezelésére.

Ha az öngyógyításban nem is vállalhatunk szerepet, az allergia ismeretének megszerzésében igen. Megfelelő gyógyszeres kezelés mellett(!) óvatosan kitapasztalhatjuk, mikor és milyen dolgok váltanak ki belőlünk súlyosabb tüneteket. Ez az orvost is segíti a gyógyszerek felírásánál.

 

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, "olcsóbban" megússzuk az allergiaszezont.

 

Tüsszentésmentes heteket kívánok!:)

 

Írta: Révész M. Ágnes