Egy átlagos dohányos már legalább négy sikertelen leszokási kísérleten van túl, a dohányosok egynegyede pedig azt sem tudja, hányszor próbált már meg leszokni.

Bár a dohányosok aránya a szigetországban egyre csökken, a felmérések szerint a brit dohányosok közel 20 százaléka egyszerűen képtelen a leszokásra. A Brit Szív Alapítvány kutatásai szerint a dohányosok 82 százalékénak volt már legalább egy sikertelen leszokási kísérlete. A 2010 megkérdezett dohányos közül minden tizedik saját bevallása szerint kitartóan, de eredmény nélkül küzd saját függősége ellen. A dohányosok 40 százaléka pedig már túl van 4-21 sikertelen leszokási kísérleten.

 

dohanyfust

 

A vizsgálatot végző szakértők a dohánytermékek csomagolásának egységesítésére szólítják fel a kormányt, ezzel ugyanis a kutatók szerint mérsékelni lehetne a dohányzás 'csáberejét'. A kutatók ezenkívül úgy gondolják, a helyi egészségügyi hatóságoknak is nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük a leszokni vágyó dohányosok megsegítésére. "Évente több mint 100 000 dohányos hal meg a függőség miatt" - nyilatkozta Dr. Mike Knapton, a Brit Szív Alapítvány egészségügyi igazgatóhelyettese. "A dohányzásról való leszokás rendkívül nehéz feladat és a legtöbb függő azt sem tudja, hogyan kezdjen neki a leszokásnak."

A felmérések szerint a dohányosok általában inkább anyagi, mint egészségügyi megfontolásból gondolnak a leszokásra. "A dohányosok számának csökkenése az utóbbi években stagnálni látszik: ez is bizonyítja, hogy új stratégiára van szükség a leszokni vágyók megsegítésére" - vélekedett a szakember. "A leszokni vágyókat gyakran dohányos családtagjaik, barátaik és kollegáik is gátolják a leszokásban, ezért van szükség a kormány és a helyi hatóságok hathatós segítségére is. Önkormányzati leszokást segítő programokra és uniformizált csomagolásra van szükség, hogy gyerekeinket már ne fenyegethesse ez az évente több tízezer ember halálát okozó függőség."

Forrás: medipress