A bőrgyógyászok szerint érdemes mértékletesen használni a szépségipar egyik legújabb vívmányát, a zselés körömlakkot, mert egészségügyi aggályokat vet föl.

Az ellenálló és tartós módszer gyakori alkalmazás mellett a köröm elvékonyodásához, porladásához, hámlásához és töredezéséhez vezethet, illetve elrejtheti a betegségek látható tüneteit.

„Általánosságban elmondható, hogy minden tartós manikűr veszélyes lehet, mert egyszerűen képtelenség észrevenni, mi zajlik alatta. Mint oly sok minden másnál, a zselés körömlakknál is a mértékletesség a kulcs. Aki rendszeresen használja, annak tisztában kell lennie a lehetséges következményekkel, és ellátogatni egy bőrgyógyászhoz, amennyiben probléma merül föl” – tette hozzá a szakember.

 

zseles korom

 

Egyelőre tisztázatlan, hogy a körmök töredezése a zselés manikűrben lévő vegyi anyagok számlájára írható-e, vagy pedig az eltávolításhoz szükséges acetonos áztatás miatt jelentkezik. Az aceton ugyanis szárítja a körmöket és irritálja a körömágy bőrét – figyelmeztetett Adigun professzor, aki úgy véli, hogy a zselés manikűrt rendszeresen használóknak nem árt ismerniük az eljárás során alkalmazott UV-sugárzás veszélyeit. Ez ugyanis bőrrákhoz vagy egyéb elváltozásokhoz vezethet az érintett területen. A zselés körömlakkal kapcsolatban felmerülő másik gond, hogy súlyos fertőzést vagy daganatot is elrejthet, késleltetve a diagnózist és a kezelést.

 

A szakember az alábbi tanácsokat adta a zselés manikűrt viselő hölgyeknek:

- Figyelni kell a körmök állapotára, és hagyni őket növekedni, regenerálódni. Célszerű megfontolni, hogy állandó használat helyett csak alkalmanként kerüljön rá sor.

- A zselés manikűr készülésekor érdemes bekenni a kezet naptejjel, kiküszöbölve az UV-sugárzás okozta károsodást.

- Érdemes megkérni a manikűröst, hogy ne piszkálja a körömágybőrt, mert ez növeli a gyulladás és a fertőzés esélyét, valamint szárítja a körmöt.

- Visszatérő körömproblémák vagy acetonallergia esetén jobb a hagyományos körömlakk, mint a zselés.

- Naponta többször is érdemes pótolni a köröm nedvességtartalmát, mégpedig vazelinnel vagy kézkrémmel.

- A zselés lakkot tilos nem rendeltetésszerűen, valamilyen eszközzel eltávolítani.

- Lemosáskor nem szabad az egész kezet acetonba áztatni, kizárólag az ujjvégeket. Ezzel megelőzhető az irritáció. A művelethez bőrvédő kesztyű is kapható.

- Bármilyen elváltozás észlelésekor azonnal föl kell keresni a bőrgyógyászt.

Forrás: medipress