Ismerkedj meg azokkal a gyógyító, fájdalomcsillapító természetes elixírekkel, melyekkel akár az egészségre káros gyógyszereket kiválthatod!

Bizonyára tudod, a gyakori és túlzott mértékű gyógyszerfogyasztás legalább annyit árt a szervezetednek, mint amennyit használ. Persze nem arról van szó, hogy teljes egészében ki kéne rámolnunk a gyógyszeres szekrényünket, hanem a cél az, hogy helyet kapjanak benne a egészséges, az otthoni praktikák is.

 

Fejfájás ellen, illatos növények

Ahelyett, hogy rögtön ibuprofenhez nyúlnánk, érdemes a kertünkben körülnézni, mivel a levendula, illetve a rozmaring is remek fájdalomcsillapító, nyugtató hatással bírnak. Sokaknál már az is elég, ha hosszan szagolgatják, viszont igazán ízletes teát is lehet készíteni belőlük. Amennyiben pedig a lakásod illatosítását is meg szeretnéd oldani, akkor illóolajuk párologtatásával nem csak a migrént űzheted el, hanem az otthonodat is beburkolhatod a kellemes illatfelhővel.

 

levendula

 

Torokfájás esetén

A népi gyógyászatban olykor elég bizarr módszereket találunk, viszont valljuk be, a legtöbb igazán hatásos. Ilyen például a hagymás tej, melyet torokfájás és garatgyulladás esetén kortyolgattak. Igaz, nem hangzik bizalom gerjesztően, pedig remek gyógyírként szolgál, mivel a tej kiválóan nyugtat, a hagyma pedig az egyik legjobb természetes baktériumölő és gyulladásgátló. Amennyiben egy kevés se akar lemenni a torkodon, nyugodtan ízesítsd cukorral és szegfűszeggel.

 

Reumás panaszokra

Az erdei séták alkalmával gyakran botlunk bele csalánmezőkbe. Sokan nagy ívben kikerülik őket, pedig régen, a fájó tagjaikat ezzel a csípős növénnyel csapkodták, melynek hatására pár nap alatt elmúlt a fájdalom- különösen a lumbágó és az isiász esetén. Ekkor ugyanis a csalán felmelegíti a bőrt, ezáltal a vérkeringés fokozódik és a lerakódások és gyulladások pedig megszűnnek. Amennyiben ezt túl fájdalmasnak találod, főzz belőle teát, majd öntsd a fürdővizedhez, vagy használd borogatáshoz!

 

Bye-bye szemölcs

A szemölcstől megszabadulni olykor sok időbe telhet. A gyógyszertárakban rengeteg olyan készítményt találni, mely hatékonyan és gyorsan megszűnteti, viszont azok sokszor a körülötte lévő bőrt erősen roncsolják. Nagyanyáink a szemölcsre általában a sárga virágú, vérehulló fecskefűben lévő fehér folyadékot kenték, amely pár nap alatt véget vetett a kellemetlen problémának. Azonban a mennyiségre vigyázni kell, nem szabad egész nap csak azzal kenegetni a bőrünket, ugyanis nagyobb adagban kissé mérgező, így nem árt vele vigyázni!