Bármerre néztek, gyomgyomgyom! És amikor méla undorral, avagy teljes közönnyel kikerülitek-átlépitek eme növényeket, sokszor bizony igazi kincs fölött siklik el a figyelmetek! Nem is volt olyan régen, amikor még nem számított se vajákosságnak, se sarlatánságnak, ha emberek ezen növények segítségével gyógyították magukat.

 

Manapság fitoterápia néven (a gyógynövények terápiás célú felhasználását jelenti) újra népszerűvé kezd válni. Nem érdemtelenül! Meggyőződésem, hogy a gyógynövények ésszel használva rengeteget képesek segíteni. Higgyétek el, tapasztalatból beszélek! Elsőként ugyanis magamon és családomon próbáltam ki őket, de már az ismerőseim körében is egész rajongótábora van a füveknek.

 

cickafarkfuAz én személyes kedvencem, a kis mindenes: a cickafarkfű!

Ez a magyarhonban is könnyen és olcsón beszerezhető növény, és a belőle készült tea vagy csepp majdnem mindent tud! Nem mosogat el, és nem lehet vele aranyat csinálni, de ha fáj, szúr, görcsöl, vérzik, viszket a tüdőd, májad, veséd, epéd, gyomrod, bőröd, orrod, torkod, vagy egyszerűen csak vérszegény vagy, és kimerült, akkor cicka a Te barátod!

Az egyik legjobb hatású fű nőgyógyászati gondok esetén! De a fiúk is használhatják, hogy mire?! Hát válasszanak egyet a fent felsorolt nyavalyák közül! Nem, senkinek nem kívánok semmilyen betegséget, de ha már megvan a baj, nem kell azonnal valami szintetikus szutyokhoz nyúlni, amikor van egy sokkal gyengédebb lehetőség is.

Ha nagy a gond, akkor persze irány a doki! Aki segít gyógyszerekkel, és - ha nem szűklátókörű, és maradi - javasolni fogja a gyógynövényekkel való kiegészítő kezelést. Azt már első pillantásra ki lehet szúrni, hogy melyik az az orvos, aki, idegbajt kap, megvetően ciccent, vagy gúnyosan vigyorog a „természetes gyógymódok” kifejezés hallatán.

 

Most pedig következzen néhány fontos gyakorlati tanács:

Gyógytea készítésekor ne használj fémkanalat, -szűrőt! A fém károsítja a gyógynövény hatóanyagait. Porcelán, vagy üvegedény, és műanyag-, vagy textilszűrő ajánlatos.

Soha ne idd forrón a teát! Várd meg, míg kellemes hőmérsékletűre hűl!

Ne használj cukrot! Rontja a tea hatásfokát. Édesítőszert sem, az még több mesterséges anyaggal van tele! Egy kis mézet, ha nagyon muszáj, de semmi mást.

Gyógynövényboltokban vásárolj, ott majdnem minden fontos gyógynövénynek megtalálod a természetes változatát. És olcsóbbak is, mint a drogériákban.

Ha csak lehet, ne a filteres változatot válaszd! Annyi finomításon, kezelésen esett át, hogy elveszti a hatóanyagai nagyrészét.

Se túl erős, se túl gyenge ne legyen a főzet! Egyik sem jó. Mindig rá van írva a tea csomagolására, hogy milyen víz/tea arányban kell elkészíteni, hideg kivonatot kell készíteni, főzni- vagy forrázni kell. Mivel ebben is vannak különbségek!

Úgy készítsd, ahogy a csomagon előírták! Ám ha van egy holisztikus szemléletű és természetgyógyászattal (is) foglalkozó orvosod, tőle is megkérdezheted, milyen javaslata van a teázásra vonatkozóan.

 

Vagy itt vagyok én, engem is kérdezhetsz és igyekszem segíteni. :)

Ha kérdésetek van, szeretnétek tea-ajánlatot valamilyen nyavalyára, akkor hajrá, írjatok bátran!

 

Írta: Nagy Éva