A körte leginkább magas rosttartalmának köszönheti áldásos hatásait szervezetünkre nézve. Ha áttekintjük jótékony hatásainak hosszú listáját, összegezhetjük, hogy érdemes minél több körtét fogyasztani! 

 

korte

 

Körte – emésztési zavarok ellen

Az emésztési zavarok mind gyakoribbak idősödő korban. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. Amennyiben gyomorhurutban szenvedünk a körtelé kimondottan ajánlott. Bélhurut esetén (mely a nyálkahártyák enyhe gyulladását jelenti) szintén hasznos lehet a körte.

 

kortele

 

Körte – vértisztító

A körte nemcsak aromás, kellemes ízű gyümölcs, hanem kitűnő vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagyon jó húgyhajtó tulajdonsága is van. Hátránya, hogy az érzékeny gyomrúak számára a hámozatlan körte fogyasztása puffadást okozhat, mivel a gyümölcs héja oldhatatlan rostokat tartalmaz. Ajánlott ezért sok esetben a körtét megtisztítani a héjától vagy akár megpárolni.

Körte – méregtelenítésre

A természetgyógyászok szerint kitűnő sóoldó és savtalanító hatással rendelkezik, ezért szívesen alkalmazzák köszvény, reuma vagy vesekő esetén.

Körte – vastagbélrák ellen

A körtében található sok rost a belek számára rendkívül előnyös, hiszen serkenti a bélműködést, csökkenti a székrekedéssel járó panaszokat és szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

 

korte2

 

Körte a változó korban

A körtében található bór miatt ajánlható nőknek a változó korban, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, magnéziummal valamint D-vitaminnal együtt segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

Körte - fáradtság ellen

Körtében található B vitaminok segítik a tápanyagokból felszabadítani az energiát, így a fáradtság leküzdésére is alkalmasak.

Körte kúra

2-4 napon keresztül naponta 2kg körte fogyasztása. Javasolható érelmeszesedés, vizelethajtás, püffedt lábak, köszvény, artritis betegségek esetén. A kúrára azonban csak az érett, lédús, édes fajták alkalmasak!!

Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.