Ahhoz, hogy valamit megszerettessünk, a legjobb módja, ha olyasvalaki beszél róla, aki lelkesedik, sőt él-hal a dologért. Szerzőnk így van az ősszel, és hogy más se maradjon ki az élvezetből, összeszedett jó pár okot, amiért szerinte ez a legcsodálatosabb évszak. Nem volt nehéz dolga.

 

Időjárás, fények

Végre kellemes az idő, élhetünk, nem csak túlélni próbálunk a klimatizált szobában. Bármikor kimehetünk a szabadba, nem fogunk két perc alatt izzadni, nem csorog le a sminkünk, az utcán pedig nem árnyéktól árnyékig vonszoljuk magunkat. Vége a strand, mint program egyeduralmának, kinyílik a világ. A fények pedig már nem azok a mellbevágó, tolakodó-szemkiégető fajtából valók, most érdemes elővenni a fényképezőgépet, vagy csak nézni, és élvezni az új színeket.

 

oszi_kep

 

Megújuló ruhatár

Végre elővehetjük az őszi ruháinkat, a nyáriakat már úgyis meguntuk négy hónap alatt. Kendőkkel, blézerekkel, sőt színes harisnyákkal dobhatjuk fel a megjelenésünket, nem beszélve a zárt cipőkről, amik mégiscsak sokkal elegánsabbak a legcukibb szandálnál is. Persze az új évszak mindig jó ok pár új darab beszerzésére.

 

A pipere új dimenziói

Nem kell minden nap hónaljat borotválni. Természetesen egy finom nő soha nem vallaná be, hogy előző este nem szőrtelenítette magát tarra, úgyhogy maradjunk abban, hogy természetesen továbbra is gondosan epilálunk, csak most már nem olyan feltűnőek a hiányosságok.

 

Tök, gesztenye, termések

Nincs még egy évszak, ami olyan bőséggel és gazdagon ontaná terméseit, mint az ősz. Most már a sütőt is nyugodtan begyújthatjuk, jól fog jönni esténként a melege – fűteni még úgysem szeretnénk.
Az igazán keményvonalas őszbarátok a terméseket maguk gyűjtik be az erdőben – na jó, nem a sütőtököt, hanem a szelíd gesztenyét, a mogyorót, a gombákat, kicsit később pedig a csipkebogyót, és természetesen a nem ehető, de dekorációnak kiválóan alkalmas tobozokat, bükkmakkot, egyebet. Páratlan élmény.

 

Fesztiválok

Mivel a hűvösben az étel nem romlik könnyen, eljött a gasztronómiai fesztiválok igazi ideje. Sajtfesztivál, diófesztivál, tökfesztivál, csokoládéfesztivál, szüreti mulatságok várják az országban mindenfelé a vendégeket. Étel, ital, jó bor, gyerekeknek játékok, új élmények, mi kell még? Keressük a közelben az alkalmakat, és menjünk!

 

Szabadtéri sportok ideje

Természetesen egész évben sportolunk valamit, vissza se lehet minket fogni, de azért valljuk be, sem nyáron, sem télen nem jó futni például. Most azonban itt az idő, elő a futócipőkkel, és irány a közeli erdő, vagy folyópart! Az őszi futásnak a másik nagy előnye, hogy ilyenkor igazán színpompás csak a természet, ami sokkal élvezetesebbé teszi az egészet.

 

Halloween, Mindenszentek

Ha bosszankodunk, hogy már megint egy Amerika majmoló ünnep, mi közünk nekünk a Halloweenhez, akkor rosszul nézzük a dolgokat. Helyesen: ok a bulizásra. Novemberben már úgyis téli az időszámítás, sötét van, viszont hideg is, úgyhogy kell gyorsan szervezni egy hatalmas bulit. Ha kicsik a gyerekek, akkor csak mérsékelten félelmetes dekorációt készítsünk, ha azonban már nagyok és edzettek, akkor mindent bele! Jöhetnek a pókok és boszorkányok, meg a félelmetesen vigyorgó tökök, és a véres, levágott ujjat formázó sütemények! Már az előkészületek közben is remekül lehet szórakozni, hát még magán a party-n, lényeg, hogy sokan legyünk, és mindenki jelmezbe bújjon.
Ha pedig az ünnep komolyságára koncentrálunk inkább, akkor november első napjaiban biztosan találunk valamelyik közeli templomban egy Mozart vagy Verdi Requiem előadást, ami csodálatos zenei élményt és lelki hátteret nyújt az emlékezéshez még a kevéssé vallásosaknak is. Ha pedig már elszármaztunk őseink földjéről, a Mindenszentek remek alkalom arra, hogy – ha már odautaztunk – ne csak halott szeretteinkre emlékezzünk, hanem a sírok rendbetétele után találkozzunk az élő rokonainkkal, barátainkkal is.

 Írta: Borsos Bori