Mostanában az emberek egyre többet beszélnek a stylistokról, egyre több helyen jelennek meg ők, mint a divatvilág közvetítői és igyekeznek megmagyarázni, hogy mit, miért és hogyan kell viselni.

 

Hogy túlzás-e ez? Saját munkámat és törekvéseimet rúgnám föl akkor, ha azt mondanám, hogy igen. Néha viszont úgy érzem, hogy a több éves tapasztalattal és a szakmai háttérrel rendelkező szakértők nem tudják jól kommunikálni a dolgokat. Sokszor túl tudományosnak és érthetetlennek festik le ezt az öltözködési dolgot, és talán ezzel el is riasztják az érdeklődő közönséget.

 

Miközben gondolataimat összegeztem, azzal a problémával szembesültem, hogy elég nehéz a szakzsargon és némi tudományos, esetleg áltudományos szabály mellőzése nélkül átadni azt, amit tudni érdemes a divatról, megjelenésről, öltözködésről és mindezek hatásairól.

 

 

divat

 

A célom tehát az, hogy közelebbivé és érthetőbbé tegyem számodra a mostanra szinte már tudománynak nevezhető stílustanácsadást, illetve más kifejezéssel öltözködési tanácsadást – vagy ahogyan mostanában sokat hallani: a stylistkodást. Bízom benne, hogy elfogadod ennek a szakmának a fontosságát a hétköznapok tekintetében is, hogy megérted, miért jó picit közelebbről megismerni egy ilyen foglalkozású embert és ugyanúgy bizalmadba fogadni, mint a fodrászodat, vagy a kozmetikusodat.

 

Szeretném leszögezni, hogy a stílustanácsadót, mint a hétköznapi ember hétköznapi jó barátját szeretném neked bemutatni, nem mint a divat szakma egyik fontos résztvevőjét, egy divattervező, egy fotós jobb kezét, vagy egy remek marketinges csapat kreatív munkatársát. Ahogy az ember a saját haját sem vágja le, ahogy szereti, ha arcát, körmeit szakember gondozza, úgy vallom, hogy néha ruhatárára is ráfér egy szakmabeli kezelése.

 

Röviden és tömören szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy útmutatásra találj a megjelenés művészetének csodálatos világában, és remélem sikerül lerántanom a tudományosság leplét a szakmáról. Bízom benne, hogy velem tartasz.

 

Lukács Tibor