Az idők folyamán gyakran megszokjuk, hogy miket használunk főzéshez, illetve hogy miket fogyasztunk, attól függetlenül, hogy egészségesek-e vagy sem. Lássuk, milyen alternatívák léteznek a káros ételek helyettesítésére!

Sajnos a mai világban a káros ételeket teljesen kiszorítani nem lehet, viszont sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a mennyiségét. Hogy mégis milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre?

Cukor helyett

Cukor helyett számos alternatíva létezik, bár igaz, némelyikért kissé mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni, de találunk olyanokat is, melyekkel hosszabb távon akár még spórolhatunk is! Az egyik legegészségesebb cukor-helyettesítő az a stevia, melynek kalóriaértéke gyakorlatilag nulla! Igazán gazdaságos, mivel sokkal intenzívebb édesítő, mint a cukor, így kevesebbet kell belőle használnunk. Külön jó oldala, hogy nem dobja meg a vércukorszintünket, nem kerülnek ki belőle méreganyagok, illetve a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!

 

teflon_edenyekOlaj helyett

Az olajban kisüthető ételek nagy veszélyeket rejtenek magunkban, ugyanis pillanatok alatt beleivódik a csemegénkbe. Ennek kiküszöbölésére több megoldás is létezik: az egyik legkézenfekvőbb egy jó teflon serpenyő, melynél akár teljesen el is hagyhatjuk ennek a káros anyagnak a használatát. Viszont ha mindenképp szeretnénk valamivel kikenni, használjunk zsírszegény margarint, vagy kókuszolajat- viszont sajnos utóbbinak meg is kell fizetni az árát…

 

Bolti müzli helyett

A szupermarketekben kapható tejbe, vagy joghurtba tehető müzlik a legtöbb esetben agyon vannak cukrozva és rengeteg tartósítószert tartalmaznak. Ehelyett fogyasszunk inkább csírákat (pl. búzacsíra, retekcsíra), melyeket ha beleteszünk zsírszegény joghurtba, ugyanolyan finom, mint a müzli, emellett fantasztikusan lúgosít is!

 

Majonéz

Bizonyára tudod, a bolti majonéz nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, ezért sokan próbálkoznak a házi készítésével, ami már sokkal emberbarátabb. Viszont még jobb, a babonézzel helyettesítjük, ami lényegében a majonéz vega változata. Nem tartalmaz tojást és oda nem illő adalékanyagokat, viszont íze ugyanolyan finom.