Mindannyiunknak ismerős lehet ez a mondat, amikor hivatalos ügyben telefonálunk. Ettől kezdve csak várunk, várunk az elfoglalt munkatársra, olykor úgy tűnhet, az idők végezetéig. Ezalatt megfő az ebéd, lejár a mosógép, talán még kertészkedésre is jut fél óránk. Közben pedig szól a zene:)

 

Brit kutatások kimutatták, hogy már 5 perc 58 másodperc várakozás telefonnal a kezünkben, károsíthatja az egészségünket. Megnyugtató azonban az a tény, hogy ez globális probléma, a megkérdezett britek több, mint a fele is átéli nap mint nap ugyanezt.

 

A várakozás okozta stressz tünetei között szerepel a magas vérnyomás, fejfájás, tenyérizzadás és a szapora szívverés. Ha heteken, sőt hónapokon át csak várakozunk újra és újra, akár komolyabb egészségügyi gondjaink is származhatnak belőle. De ha jót akarunk, ne hívjuk fel ez ügyben a társadalombiztosítási szerv elfoglalt telefonos ügyintézőit.

 

A várakozás mellett a másik stressznövelő a telefonból hallatszó zene, mely furcsamód a megnyugtatásunkra szolgál. Dr. Roger Henderson kutatása alapján a rangsor első helyén a pánsíp hangja áll, kevésbé idegesítő a klasszikus dallamok alkalmazása, a legmegnyugtatóbbak a természet hangjai, bár 10-15 perc várakozás után már csak emberi hangra vágyunk, leginkább a hőn áhított munkatárs lágy hangjára.

 

telefon

 

Mivel a mai világban időből van a legkevesebb, így érthető, ha a várakozás feszültté tesz minket. Ráadásul, ha nem zöld számot hívunk, akkor helytálló "az idő pénz" szólás is, ami csak tovább növeli bennünk a stresszt.

 

A kutatás kiterjedt a telefonon kívül más várakozási helyzetekre is, így a britek 6 perc 32 másodpercet álldogálnak az áruházak pénztáránál, 10 perc 57 másodpercet várnak a tömegközlekedésre, egy éttermi vacsora pedig 13 perc várakozást kóstál. Elhidegült házastársak nem menjenek étterembe, hiszen majd negyedóra kényszeredett hallgatás éveknek tűnhet számukra.

 

A kutatás sajnos megoldást nem javasol a várakozás elkerülésére, talán a világtól és hivatalos intéznivalóktól való elvonulás jó módszer lehet. Esetleg a jóga, mint stresszoldó, bár amilyen szerencsénk van, épp a legnehezebb póz sikeres felvétele után halljuk meg a telefonból az ügyintéző vidám hangját. Mire azonban összecsomózott végtagjainkat újra használható helyzetbe hozzuk, és eljutunk a telefonig, ismét csak a búgó hangot halljuk.


Írta: Gomolyfelhő