A húsvét apropóján a következő színünk a piros, mint piros tojás, amely a termékenység szimbóluma.

 

A történelemben ez a szín majd minden korban és területen jelentős tekintéllyel bírt. Az ókorban a démonok elleni védelemre használták, az egyiptomiak a tűz és egyéb károk ellen tartották hatásosnak, a zsidók ajtófélfáikat az áldozati bárányok vérével festették meg, hogy megóvják házaikat a tíz csapás öldöklő angyalától.

A védelem mellett a piros a paráznasághoz is kapcsolódik, figyelemfelkeltő hatása miatt, gondoljunk csak a skarlát betűre, vagy a piros lámpás házakra.

 

piros_szin_hatasa2 

 

A piros szín a vér színe, kettős jelentést hordoz magában. Egyrészt az erőszakot, haragot (vörös köd:), harcot szimbolizálja, de a szerelem, szexualitás színe is egyben.

Az egyik legfeltűnőbb szín, így a fontosságot -piros betűs napok- és a veszélyt -stoptábla, közlekedési lámpa- egyaránt jelentheti.

A vezető, törekvő maszkulin és hatalomra törő emberek színe, az önbizalmat is növeli a piros színű ruházat. A dekoltázzsal azonban vigyázzunk, ha hatalmat sugároznánk, mert a túl mély kivágás inkább az erős erotikus hatást váltja ki. Hacsak direkt nem ez a célunk, inkább állig gombolkozzunk be:)

 

A lakberendezésben csínján kell bánnunk a pirossal, a pihenés céljára használt helyiségekben és a konyhában hanyagoljuk, előbbiekben élénkítő, utóbbiban étvágygerjesztő hatása miatt. E szín árnyalatai szűkítik a teret, ugyanaz a helyiség bálteremnek tűnhet egy világos színben pompázó fallal, míg pirosban inkább kuckónak vélnénk.

Exkluzív hatása miatt -főként arannyal, bronzzal kombinálva- kiválóan alkalmas bemutatótermek, de akár a hálószoba színeként is.

 

A divatban szinte mindig jelen van a piros, de azt tudnunk kell, hogy teltebbé varázsolja a testünket, ha még a tavaszi fogyókúra kezdetén vagyunk, és zavarnak a kilóink, inkább hagyjuk nyárra a pirosba borulást:)

A többi már csak vérmérséklet kérdése, megelégedhetünk egy-két jól megválasztott kiegészítővel, de akár a komplett ruhatárunk is állhat a piros árnyalataiból. Fehérrel, feketével bármikor kombinálhatjuk, az idei divatban a piros-narancs variációk hódítanak, bár nekem ez még mindig szentségtörésnek minősül:)

 

A piros érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Méregtelenítő hatású, képes fellazítani az izmokat, izületeket.

Azok számára akik könnyen megfáznak, nagyon hatásos lehet ez a szín.

 

Érdekességek a pirosról:

 - Rómában a menyasszony tűzpiros fátylat visel.

- Az olimpiai zászlón a vörös karika jelképezi az amerikai kontinenst.

- A Ferrari hivatalos színe

- A piros szín növeli a bátorságot, ezért található meg számos ország nemzeti zászlaján.

- Kínában a piros szín a jólétet és a boldogságot, szerencsét szimbolizálja.

- Dél-Afrikában a piros a gyász színe.

- Oroszországban a kommunizmus jelképe.

- Afrikában az AIDS elleni küzdelem színe.

 

Írta: Révész M. Ágnes