Ha már az előző színhez kapcsolódóan szó esett a kékről, így legyen ez a következő szín, melynek utánajárunk.

 

Keletkezéséhez nem járul monda, de annyit tudunk, hogy a történelem során Babilonban a bölcsesség színeként tisztelték, később Szűz Mária színeként vonult végig, aki a legtöbb róla készített ábrázoláson kék színű ruhát visel. Emellett Szent Márton szimbóluma is. E nemesember Galliában élt a középkor elején. A történet szerint egy éhező koldust megszánva kettétörte kék színű címerét, és felét a koldusnak adta, ezzel együtt mindazt, amit a fél címer jelentett: minden rangjának és vagyonának felét is. Ezt az áldozatkészséget jelképezi Franciaország lobogójában a kék sáv, egyszersmind emlékeztet arra, hogy a gazdagoknak kötelességük gondját viselni a szegényeknek.

 

A kék az ég és a végtelen tenger színét idézi, a világi uralkodók színeként hatalmuk égi eredetére utal, a buddhizmusban a szellem határtalanságát is jelzi.

 

kek_eg

 

Ez a szín a biztonságot és a stabilitást jelképezi. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot és a mennyet.

Ezek fényében nem véletlen, hogy a férfiak színe, főként a kék sötétebb árnyalatai, melyek céltudatosságot és szakértelmet sugallnak.

 

A lakberendezésben gyakori szín, békét, nyugalmat áraszt magából, ám könnyen unalmassá válhat, ezért érdemes élénk színű kiegészítőkkel fokozni a hatást. Míg a világoskék fiatalos hatást kelt, addig sötétebb árnyalatai tekintélyt sugároznak, komollyá, de akár komorrá is tehetik a helyiséget.

A konyhában alkalmazva étvágycsökkentő hatású, nagy vendégségeket takarékosabban megoldhatunk, ha kék színű asztalneműt használunk:)

A fürdőszobában viszont biztos siker a kék, mivel a tisztaságra és frisseségre asszociálunk róla.

 

A kék szín a divatban mostanában hódít újra teret magának, az elmúlt években inkább csak farmeranyagokban volt fellelhető. Azonban újra aranykorát éli, szinte minden árnyalatában. Pasztell árnyalatai lágyságot, nyugodtságot mutatnak, ám egy király- vagy türkizkék blúz energiát sugároz. A sötétebb kék ruházat komolyabbá teszi megjelenésünket, bár ne felejtsük el, hogy a sötétebb színek a ráncainkat is kiemelik. Sajnos, a még nem létezőket is :)

Az öltözékünkön kívül a sminkünk, körömlakkunk is pompázhat bármilyen árnyalatában a kéknek, de figyeljünk arra, hogy azonos szín más-más árnyalatai nem mindig passzolnak egymáshoz.

 

A kéknek a gyógyításban is jelentős szerepe van, nyugtató, relaxáló hatású. Ha rosszul alszunk a stressztől, belső feszültségtől, a kékre festett hálószoba megoldást nyújthat. Arról nem szól a fáma, hogy ugyanezen hálószoba másra nem is alkalmas, így friss házasok lehetőleg kerüljék ezt a színt az első években :)

 

 

Még néhány érdekes tény a kékről:

- a kékvérű kifejezés arisztokrata származásra utal

- néha kékharisnyának nevezik az olvasott, intellektuális beállítottságú, irodalmi érdeklődésű nőket

- az olimpiai zászlón a kék karika jelképezi Európát.

- régen az isteni igazságot jelképezõ kék az egyik legfontosabb szín volt. Az ősi sírokból számos kék tárgy került elõ. A kék amulettek viselõi az istenek oltalma alatt álltak.

 

Írta: Révész M. Ágnes